Европрокуратурата проверява и ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура е започнала проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София и е поискала цялата документация по казуса от Министерството на регионалното развитие (МРРБ). Това съобщи служебният регионален министър Иван Шишков пред БНТ.

Проверката на европейския разследващ орган е започнала преди близо два месеца, но за нея става ясно едва сега. Тя се води във връзка с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства. Прокуратурата ще проучва как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила за него.

Ремонтът на столичната улица започна още през 2018 г., като през целия период на строителните дейности движението беше блокирано. След като беше завършена улицата, на нея бяха установени редица некачествени изпълнения и се наложи на няколко пъти да се прави "ремонт на ремонта на ремонта".

Заради цялата сага предишният отговорник за транспорта в Столичната община и зам.-кмет Евгени Крусев беше подведен под отговорност, но през пролетта на 2022 г. беше окончателно оправдан от Върховния касационен съд.

Съдът прие, че той не носи вина за промените по обществената поръчка за подмяната на трамвайното трасе по централната улица, с които е допуснато поставянето на различнa виброизолационна подложка.

Междувременно в понеделник Европейската прокуратура предприе действия и по друго разследване на територията на България. То е свързано с измама с отчитането на емисиите на парниковите газове, свързана с българските ТЕЦ-ове, които от своя страна в годините са свързвани в медийни публикации с бизнесмена Христо Ковачки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024