Еврозоната се отлага отново Снимка: © Getty Images

Очаква се Европейската централна банка да информира София в сряда (26 юни), че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, пише европейското издание Politico под краткото заглавие "Лоши новини за България".

Причината е, че България не покрива критериите за инфлация. Новината не е изненада, тъй като още преди месеци и управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната няма да изпълни последното изискване, така че България да въведе еврото от 1 януари 2025 година, когато е целевата дата, заложена от парламента.

Ако не сега, кога? Президентът на Еврогрупата Пашал Донохоу допусна по-рано тази година, че България може да се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 година.

Според експерти, цитирани от Politico, 1 януари 2026 година би бил по-логичен срок, като обръщат внимание на техническите трудности, свързани със смяната на националната валута по средата на годината.

Бъглария покрива всички изисквания за въвеждане на еврото, с изключение на този за ценовата стабилност.

Според правилата за членствто в еврозоната, инфлацията в държава, която иска да въведе единната валъта, не може да надвишава с повече от 1.5% средното ниво в трите държави членки с най-добри показатели.

Очакванията са България да покрие и последния критерий до края на 2024 година.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова заяви преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато е покрит и критерия за ценова стабилност.

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024