Facebook блокира поздравително обръщение на украински командир, нарушавало "общите условия" Снимка: © Screenshot

Facebook блокира поздравително обръщение на командващия военновъздушните сили на Украйна ген. Николай Олешчук. Това съобщават от профила си в социалната мрежа въоръжените сили.

Обръщението на Олешчук е направено по повод Деня на радиотехническите войски в Украйна (30 ноември) и е публикувано на официалната страница на командването. Няколко часа по-късно обаче публикацията е блокирана, като платформата визира "нарушение на общите условия".

"Все още имаме много работа по пътя към победата, ще трябва да възстановим много неща след победата си! Но трябва да направим всичко заедно, за да гарантираме, че нашите деца, внуци и правнуци ще живеят в свободна, демократична страна и най-важното - без дивия "руски свят". Убеден съм, че заедно ще се доближим към победата над руския агресор, ще освободим земята си от окупаторите и ще върнем мира в Украйна!", пише Олешчук в поздравителния си адрес.

Публикацията е публикувана в 06:10 часа и е забранена от Facebook в 10:30 ч. За това време тя успява да събере над 200 споделяния и хиляди интеракции.

"Facebook блокира публикацията с поздравлението на командващия на Военновъздушните сили на Украйна по случай Деня на радиотехническите войски. Агентите на Москва вече са навсякъде", се казва в последващ пост на украинските сили.

По-късно обръщението на ген. Олешчук е публикувано отново, но с няколко корекции. Изразът "ефективно обезвреждане на руските зли духове във въздуха!" е заменен с "обезвреждане на врага", а думите "див руски свят" - стават само "руски свят".

Първоначалният поздравителен адрес може да бъде намерен в Telegram канала на украинските ВВС.

Това не е първият случай, в който Facebook забранява публикации, в които се визира руската война в Украйна. Има множество случаи на публикации, свързани с руските военни престъпления, които са забранени от платформата.

По този повод социалната мрежа беше обект на остри критики, а темата предизвика оживени дебати. В последно време тя вълнува и България, тъй като профили на гласовити български потребители с ясна позиция против Путин и Русия изчезват, а руските пропагандни канали се разпространяват свободно. Същевременно стои въпросът и кой точно модерира българското съдържание във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024