Снимка: © mettaspace.bg

Ребрандирането на Facebook с новото наименование Meta предизвика проблеми за българската компания Metta Space. Страницата ѝ в социалната мрежа на Марк Зукърбърг е била изтрита, а причината, посочена от Facebook, е „представяне за друга личност или юридическо лице с цел измама“.

Metta Space обаче няма нищо общо с „метавселената“, а е компания за… флотация, практики в солни стаи, масажи и терапии.

Основател е Йоанна Митова, която сигнализира в профила си във Facebook, че ако не получи отговор от екипа на социалната мрежа защо страницата е изтрита, ще изпрати писмо до Европейската комисия и ще се обърне към международни журналисти. Тя вече е обжалвала блокирането и е писала на изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбърг.

„Здравей, Марк! Facebook страницата на моя бизнес Metta Space беше изтрита от твоя екип заради „имитация“. Това е български бизнес, който е с регистрирана търговска марка под името „metta“. Страницата съществува от 5 години, има 5000 последователи и безброй позитивни ревюта от клиенти. Компанията предлага услуги като безтегловно плаване, солни стаи, медитация, масажи и така нататък, и няма нищо общо с метавселената“, пише Митова до Зукърбърг.

Тя не е имала възможност да обясни ситуацията, когато е докладвала за блокираната страница, тъй като Facebook не ѝ е предложил поле за текст, а само избираеми отговори относно проблемите ѝ.

Профилът на Metta Space е бил изтрит седмица след ребрандирането на Facebook като Meta, което се случи на 28 октомври. Страницата на компанията в дъщерното приложение Instagram все още функционира.

"Facebook? Никога не съм чувал за тях" - Зарк Мукърбърг: Шегите с новото име Meta

„Не съм получила никаква допълнителна информация каква е нашата „имитация“. Ще изчакам още един ден, преди да продължа активно да търся правата си“, пише Йоанна Митова.

Като причина за блокирането Facebook са използвали термина „impersonation“, което означава представяне за друг човек или юридическо лице с цел измама.

Няколко други страници във Facebook с подобно име като Meta продължават да са активни. Една от тях е на религиозната организация Metta на будистите от Шри Ланка. Тя има над 70 хиляди последователи. Профилът на бизнес за бижута със същото име остава достъпен в социалната мрежа.

В Reddit преди три дни се появи сигнал от студиото за разработка на компютърни игри Metawe, в който се твърди, че то няма общо с метавселената на Зукърбърг, но страницата му във Facebook вече не е достъпна поради същата причина, която е посочила и Йоанна Митова.

Тя е завършила Лондонското училище по икономика и политически науки, както и икономика в Колежа Уитиър в Калифорния, показва визитката ѝ в LinkedIn. През 2016 г. основава Metta Space в София. Студиото се намира в сградата на бившия Завод Витоша, в квартал „Лозенец“ - на 5 минути от Paradise Mall.

Освен солна терапия и флотация, предлага още медитация, йога нидра, тибетски купи, дихателни техники, йога за деца, холистичен и лицев масаж, боуен терапия, консултации за женско здраве и други.

Промяната на името на Facebook е заради амбициите на Зукърбърг да изгради нова платформа за виртуална реалност. Компанията обяви, че иска да наеме 10 хиляди специалисти от Европейския съюз, които да създадат „метавселена“.

Технологията е такава, че би позволила на потребителите ѝ например да си поставят очила за виртуална реалност, чрез които да се изправят „лице в лице“ с приятел, намиращ се на хиляди километри разстояние – всичко това през интернет връзка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента