Марк Зукърбърг обяви, че новото име на компанията Facebook ще бъде "Meta" - препратка към проекта на социалната мрежа за нова платформа за виртуална реалност Metaverse. 

Името Meta ще е корпоративната идентичност на компанията, която управлява три от най-големите онлайн платформи в света - Facebook, Instagram и WhatsApp. 

Промяната няма да засегне визията и името на Facebook.com, но ще отдели "шапката" на услугите като самостоятелен бранд. Досега клиентите на WhatsApp и Instagram виждаха името "Facebook" при стартиране на приложението, като идентификатор за това, че те са част от социалната мрежа.  

"Мислих много за нашата идентичност преди началото на новия етап. Facebook е един от най-ползваните продукти в историята на света. Днес гледат на нас като социална мрежа, но в нашето ДНК ние сме компания, която изгражда технологии за свързване на хората. И метавселената е следващата граница, която ще преодолеем - така както бяха социалните мрежи, когато започнахме", казва той по време на конференцията Facebook Connect. 

Ребрандирането на Facebook идва след няколко години на PR-криза за компанията на Зукърбърг - от разследванията за ролята на мрежата по време на дезинформационната кампания през 2016 г. в САЩ до последните разкрития за съзнателното неглижиране на опасните ефекти от FB и Instagram върху психичното здраве на младите потребители. 

CNBC напомня, че ходът на Зукърбърг напомня на решението на Google да се преструктурира, така че всички услуги да станат собственост на компания-майка на име Alphabet през 2015.

За разлика от последващото решение на Сергей Брин и Лари Пейдж да се оттеглят от оперативното ръководство през 2019, Зукърбърг смята да остане и занапред начело като директор и акционер с контрол над компанията.

Очаквайте подробности


Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

Facebook създава "метавселена": Търси 10 хил. специалисти от ЕС за разработка на виртуална реалностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция