Facebook ще се ребрандира - новото име на компанията е Meta

Марк Зукърбърг обяви, че новото име на компанията Facebook ще бъде "Meta" - препратка към проекта на социалната мрежа за нова платформа за виртуална реалност Metaverse.

Името Meta ще е корпоративната идентичност на компанията, която управлява три от най-големите онлайн платформи в света - Facebook, Instagram и WhatsApp.

Промяната няма да засегне визията и името на Facebook.com, но ще отдели "шапката" на услугите като самостоятелен бранд. Досега клиентите на WhatsApp и Instagram виждаха името "Facebook" при стартиране на приложението, като идентификатор за това, че те са част от социалната мрежа.

"Мислих много за нашата идентичност преди началото на новия етап. Facebook е един от най-ползваните продукти в историята на света. Днес гледат на нас като социална мрежа, но в нашето ДНК ние сме компания, която изгражда технологии за свързване на хората. И метавселената е следващата граница, която ще преодолеем - така както бяха социалните мрежи, когато започнахме", казва той по време на конференцията Facebook Connect.

Ребрандирането на Facebook идва след няколко години на PR-криза за компанията на Зукърбърг - от разследванията за ролята на мрежата по време на дезинформационната кампания през 2016 г. в САЩ до последните разкрития за съзнателното неглижиране на опасните ефекти от FB и Instagram върху психичното здраве на младите потребители.

CNBC напомня, че ходът на Зукърбърг напомня на решението на Google да се преструктурира, така че всички услуги да станат собственост на компания-майка на име Alphabet през 2015.

За разлика от последващото решение на Сергей Брин и Лари Пейдж да се оттеглят от оперативното ръководство през 2019, Зукърбърг смята да остане и занапред начело като директор и акционер с контрол над компанията.

Очаквайте подробности


Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

Facebook създава "метавселена": Търси 10 хил. специалисти от ЕС за разработка на виртуална реалностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024