Facebook ще се ребрандира - новото име на компанията е Meta

Марк Зукърбърг обяви, че новото име на компанията Facebook ще бъде "Meta" - препратка към проекта на социалната мрежа за нова платформа за виртуална реалност Metaverse.

Името Meta ще е корпоративната идентичност на компанията, която управлява три от най-големите онлайн платформи в света - Facebook, Instagram и WhatsApp.

Промяната няма да засегне визията и името на Facebook.com, но ще отдели "шапката" на услугите като самостоятелен бранд. Досега клиентите на WhatsApp и Instagram виждаха името "Facebook" при стартиране на приложението, като идентификатор за това, че те са част от социалната мрежа.

"Мислих много за нашата идентичност преди началото на новия етап. Facebook е един от най-ползваните продукти в историята на света. Днес гледат на нас като социална мрежа, но в нашето ДНК ние сме компания, която изгражда технологии за свързване на хората. И метавселената е следващата граница, която ще преодолеем - така както бяха социалните мрежи, когато започнахме", казва той по време на конференцията Facebook Connect.

Ребрандирането на Facebook идва след няколко години на PR-криза за компанията на Зукърбърг - от разследванията за ролята на мрежата по време на дезинформационната кампания през 2016 г. в САЩ до последните разкрития за съзнателното неглижиране на опасните ефекти от FB и Instagram върху психичното здраве на младите потребители.

CNBC напомня, че ходът на Зукърбърг напомня на решението на Google да се преструктурира, така че всички услуги да станат собственост на компания-майка на име Alphabet през 2015.

За разлика от последващото решение на Сергей Брин и Лари Пейдж да се оттеглят от оперативното ръководство през 2019, Зукърбърг смята да остане и занапред начело като директор и акционер с контрол над компанията.

Очаквайте подробности


Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

Facebook създава "метавселена": Търси 10 хил. специалисти от ЕС за разработка на виртуална реалностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022