Снимка: © Getty Images

Facebook се намира в най-голямата криза в 17-годишната си история. След като бившата служителка Франсис Хаугън изнесе вътрешни документи, уличаващи компанията в злоупотреби, в понеделник 17 американски медии публикуваха още редица доказателства, показващи, че платформата на Марк Зукърбърг има сериозни проблеми.

Част от тях са: провалът да се регулира речта на омразата и дезинформацията, липсата на действия да се предотврати трафикът на хора през социалната мрежа, заглушаване на критики срещу управляващите в няколко страни, вредата върху психиката на младите потребители.

Последва бърз отговор от Марк Зукърбърг, който за пореден път определи материалите като погрешно интерпретирани. „Конструктивната критика ни помага да станем по-добри, но моята гледна точка е такава, че в момента виждаме координирани усилия и селективно използване на изтекли документи, за да се нарисува една фалшива картина на компанията ни“, заяви той, цитиран от CNN.

„Реалността е такава, че нашата работна култура се основава на дискусията и на проучванията, за да прогресираме“, добави Зукърбърг.

В понеделник Франсис Хаугън беше изслушана от британския парламент, който може да приеме закон за забраняването на зловредно съдържание онлайн. Според бившата служителка на Facebook алгоритмите на компанията тласкат потребителите към политически крайности. „Ако някой поддържа ляво-центристката идея, компанията го изтласква към крайно-лявото. Ако сте в център-дясно, ще станете крайно-десен“.

В същото време CNN публикува вътрешни документи, които показват, че Facebook са наясно с трафика на хора, който се осъществява през платформите им, но са се провалили в прилагането на подходящата и нужна защита за предотвратяването на тази практика.

Един от големите проблеми на социалната мрежа е, че през нея се предлага покупко-продажба на хора, най-често за „домашно робство“, показва докладът на CNN. Според изтеклите документи компанията е била наясно с това поне от 2018 г. Година по-късно BBC сигнализира за тази практика, а Apple дори заплашва да премахне Facebook и дъщерното му приложение Instagram от своя App Store.

Тогава Facebook опитва да премахне съдържанието, свързано с трафик на хора, и изготвя нови правила, за да избегне тежки финансови последствия, определени от компанията като „потенциално много сурови“. Вътрешен доклад обаче показва, че социалната мрежа не е предприела никакви действия преди заплахите на Apple.

Знаело ли се е за този проблем вътре в компанията, преди BBC да изнесе данните и Apple да ги заплаши? "Да“, гласи вътрешният доклад.

Въпреки всички промени – миналата седмица CNN са успели да открият няколко акаунта в Instagram, в които се предлага продажба на хора, които да вършат битова работа у дома. Публикувани са снимки и описания на „робите“ - като тегло, височина и друга информация. Facebook е блокирал акаунтите след публикацията на американската медия.

Не се споменава от коя държава са били профилите, но става ясно, че Филипините са една от страните, в които Facebook не прилага защита срещу тези практики.

В друг доклад, публикуван от The Washington Post, става ясно, че изпълнителният директор Зукърбърг лично е одобрил план на социалната мрежа да цензурира критиците на правителството във Виетнам – по молба на Китайската комунистическа партия.

Основателят на платформата винаги е претендирал, че е активист за свободата на словото. В миналото той дори е защитавал морално неприемливи публикации на хора, отричащи Холокоста.

Преди конгреса на Комунистическата партия на Китай през януари 2021 компанията издава доклад по прозрачността, в който става ясно, че над 2200 публикации на виетнамски потребители са били цензурирани от юли до декември 2020 г. В предходното тримесечие блокираните постове са 834.

Bloomberg също изнесе данни, уличаващи Зукърбърг в злоупотреби. Според информацията Facebook са установили, че все по-малко млади хора използват платформите им, но не са представили данните от тези проучвания на акционерите и са ги оставили „на тъмно“, за да избегнат тежки финансови последствия.

Американските тийнейджъри прекарват 16% по-малко време във Facebook в сравнение с година по-рано. Социалната мрежа се изправя и пред спад на броя нови потребители. Компанията установява, че хората са все по-малко склонни да споделят информация чрез платформата в сравнение с предходни години.

Младите хора намират съдържанието във Facebook за „негативно, фалшиво и подвеждащо“, пише във вътрешен доклад на компанията. „Ако това продължи, те ще създадат бариери за споделяне и пред следващите поколения“.

Темата за бъдещето на Facebook беше дискутирана и от Франсис Хаугън, която заяви, че „оценката на акциите на Facebook се базира почти изцяло на прогнози за бъдещия рекламен растеж“.

Въпреки трусовете в компанията през последните седмици Facebook обяви 29 милиарда щатски долара приходи за последното тримесечие. Това е с 35% повече от същия период през 2020 г. Печалбата е почти 9,2 млрд., със 17% по-висока. Акциите се вдигнаха с 3 на сто в понеделник, но след публикуването на вътрешните документи процентът падна до 1%.


The Verge: Facebook сменя името си заради амбициите да изгради "метавселена"

"Да изтрия ли Facebook?": Корицата на Time, която Зукърбърг няма да харесаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ