"Facebook? Никога не съм чувал за тях" - Зарк Мукърбърг: Шегите с новото име Meta Снимка: © Getty Images

„Да прекръстиш компанията Facebook на Meta на датата, на която е създадена Metallica и е роден Бил Гейтс. Случайност? Всеки сам си преценя“, гласи шега в българския Facebook.

Обявеният от Марк Зукърбърг ребрандинг на компанията под името Meta предизвика серия от подигравки срещу него и FB. В тях се включи и българският художник Станислав Беловски, който преобразува корицата на албума "Master of Puppets". Вместо името на Metallica е изписано Meta, а кръстовете на гробовете в оригиналната корица са заместени от редица лога на Facebook.

Според българските потребители новото лого на Meta вече е доста познато у нас:

Голямата промяна идва в период, в който вътрешни документи от социалната мрежа разкриха, че ръководството ѝ е било наясно с вредите, които платформата нанася на младите потребители, и с разпространението на речта на омразата, но не е предприело мерки. Изпълнителният директор избра името Meta, защото компанията иска да изгради виртуална реалност, наречена Metaverse – или „метавселена“.

„Facebook? Никога не съм чувал за тях“ – Зарк Мукърбърг, изпълнителен директор на Meta. Това е един от най-популярните мемета в Twitter, представящ Зукърбърг в нова визия.

„Извънредно – новото име на компанията Facebook е Meta. Тя все още е изправена пред същите проблеми, които имаше и миналата сутрин“, шегува се кореспондентът на CNN Дони О’Съливан.

Twitter-потребителят Рик Хоровиц предлага интересно тълкуване на абревиатурата Meta – Mark Evading True Accountability (Марк бяга от истинската отговорност).

След като Зукърбърг беше обвинен в злоупотреби от бившата служителка Франсис Хаугън, 17 американски медии публикуваха още редица доказателства, показващи, че платформата му се намира в най-голямата си криза. Част от тях са: провалът да се регулира речта на омразата и дезинформацията, липсата на действия да се предотврати трафикът на хора през социалната мрежа, заглушаване на критики срещу управляващите в няколко страни, вредата върху психиката на младите потребители.

Изпълнителният директор заяви, че това били „селективно използвани изтекли документи“, за да се нарисува „една фалшива картина на компанията“.

Редица анализатори смятат, че обявяването на новото име на компанията е ход на Зукърбърг, с който да отклони общественото внимание от проблемите на социалната мрежа.

Сатиричното предаване The Daily Show преобрази презентацията на Зукърбърг, на която той обяви новото име, смесвайки я с кадри от щурма срещу Капитолия от 6 януари 2021 и марша на белите националисти в Шарлътсвил от 2017 г.

„Представете си, че си слагате очила или слушалки, у дома сте и пред вас се разкрива най-красивата гледка, която искате да видите“, казва изпълнителният директор, описвайки плановете на Meta за виртуалната реалност. Гледката във видеото обаче представлява разгневени поддръжници на Доналд Тръмп, атакуващи американския парламент. Facebook бяха обвинени, че позволиха на бившия президент да разпространи реч на омразата и заплахи през платформата им на 6 януари, въпреки че по-късно профилът на републиканеца беше блокиран.

От Twitter не пропуснаха да се пошегуват с конкурентите си. „Имаме голяма новина. Шегуваме се, все още се казваме Twitter“.

Веригата за бърза храна Wendy’s също се включи в подигравките към Зукърбърг, като промени името си в Twitter на Meat (месо).

Баскетболистът Мета Уърлд Пийс не изглежда никак доволен от промяната на името, според авторите на меметата в социалните мрежи. Шампионът с „ЛА Лейкърс“ е роден с името Рон Артест, но се прекръсти през 2011 г.

Промяната няма да засегне визията и името на Facebook.com, но ще отдели "шапката" на услугите като самостоятелен бранд. Досега клиентите на WhatsApp и Instagram виждаха името "Facebook" при стартиране на приложението, като идентификатор за това, че те са част от социалната мрежа.

Зукърбърг се изправи и пред редица обвинения след голямата новина. Демократът Александрия Окасио-Кортес от Долната камара на парламента свърза думата „мета“ с „тумор за демокрацията“. „Meta е като „ние сме рак за демокрацията, метастазиращ в глобална пропагандна машина за подсилване на авторитарните режими и разрушаване на обществото… за пари“.

Ричард Блументал от нейната партия твърди, че промяната на името цели да обърка и разсея хората, но „няма да изтрие годините на незаконни практики, незачитане на поверителността, на психическото здраве на децата, няма да изтрие разпространяването на реч на омразата“.

Ед Марки от Демократите написа: „Facebook искат да им казваме Meta, но просто ще ги наричаме така, както заслужават – заплаха за поверителността, демокрацията и децата“.


Facebook създава "метавселена": Търси 10 хил. специалисти от ЕС за разработка на виртуална реалност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024