Наричат го "Денят на самотните сърца", но 11 ноември е нещо много повече от сантиментален обичай в Китай.

Това е най-важното събитие в годината за онлайн-разпродажбите в глобален мащаб. Близо 2 милиарда продукта са поръчани, платени и изпратени на тази дата през 2019 г., а рекордът вероятно ще бъде счупен през пандемичната 2020 г., когато стотици милиони души по цял свят ще преценят дали да вложат извънредните си спестявания в покупки на по-ниски цени от китайските платформи за е-търговия.

Властите в Китай следят Деня на самотните сърца с особено голямо внимание - събитието e предвестник на тенденциите във вътрешното потребление.

В турбулентната година на Covid-19, Пекин гледа на статистиката от 11/11 като на ключов показател за общото оздравяване на икономиката. Прогнозите за подобряване на рекордите вече имат основание: Според последната национална статистика китайците са купували с 3,3% повече през септември 2020, отколкото в същия период на миналата година.

От 90-те години на 20 век до 2009 г. Денят на самотните сърца е популярен в Китай като празник на необвързаните млади хора - необичайно събитие в календара на общество, в което бракът е норма, а разводите са рядкост. Разрастването на средната класа в Китай слага началото на малка революция в семейното планиране и до появата на антидот на Деня на влюбените, Свети Валентин.

Съоснователят на Alibaba Джак Ма вижда в 11/11 (четирите единици или "голите клонки", както наричат в Китай самотните хора) всички нужни предпоставки за пресъздаването на американския "Черен петък" в Китай.

Първата промоция на Alibaba през 2009 г. призовава потребителите да си подарят нещо хубаво, за да отпразнуват своята независимост. Успехът на кампанията дава основания на платформата да се отвори към всички останали демографски групи. За по-малко от десетилетие Денят на самотните сърца се превърна във феномен.

През 2020 г. се очаква той да привлече поне 800 милиона китайски потребители, наред с клиенти от цял свят.

Големият победител от коронакризата се оказа Китай

Платформи за електронна търговия като Taobao, Tmall и JD.com започнаха да излъчват видеосъдържание с непрекъснат live-streaming, за да привлекат вниманието на клиентите. Инфлуенсъри, популярни личности от развлекателната индустрия и мениджъри на някои от най-големите компании в страната рекламират на живо всевъзможни продукти от козметика и мобилни устройства до автомобили и недвижими имоти.

Пазаруването за 11 ноември се стимулира дори чрез превръщането му в игра до пристрастяване - потребителите в JD.com могат да отворят свои собствени виртуални магазини, а Alibaba пусна игра, в която клиентите отглеждат и обличат анимирани котки. Целта на платформите е както да привлекат повече потенциални купувачи, така и да помогнат на търговците да стигнат до повече онлайн-потребители.

Докато Европа и САЩ все още се борят с пандемията, изненадващо Китай се оказа единственият голям източник на глобалния икономически ръст.

Световните компании гледат на вътрешния пазар като на средство, което може да им помогне за възстановяване на срива на продажби.

Китайските технологични компании, от своя страна, са подложени на сериозен външен натиск заради санкциите на Съединените щати. Alibaba се опитва да се наложи като посредник между американските търговци и китайските купувачи, докато Държавният департамент на САЩ полага сериозни усилия да убеди американските фирми да спрат ползването на услугите на китайски IT гиганти.

Финтех-подразделението на Alibaba - Ant Group Co. - стои зад дигиталните портфейли Alipay, през които минава огромен дял от транзакциите по повод Деня на самотните сърца.

Всяка година продажбите надскачат постиженията от предходния 11 ноември. През 2019 г. оборотът на стоките само през платформите, оперирани от Alibaba и Ant, се оценяваше на над 38 млрд. долара - годишен ръст със 7 млрд. долара на продажбите.

Китайските сайтове за електронна търговия се опитват да популяризират разпродажбите и за клиенти от останалия свят - както чрез привличане на външни брандове, така и на потребители. През 2019 г. Япония е на първо място по внос на стоки от Деня на самотните сърца, следвани от САЩ, Южна Корея, Австралия и Германия.


Прочетете още:

Втората блокада в Германия и Франция: Рискът на W-образната криза

Не можем да вярваме на TikTok, ако не вярваме на Китай: Защо американците се страхуват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена