Снимка: © Мира Дерменджиева

Фестивалният сезон е петият, най-хубав сезон и една от причините да обичаме София през лятото.

В края на юни той идва с музикалните сцени, караваните със street food; белите шезлонги и пуфовете, накацали като гларуси из парковете; аперола с три бучки лед и очакването за градска ваканция.

Безметежните дни започнаха с музикалния Sofia Life Fest, който за втори път стъпва на колодрума в Борисовата градина. От птичи поглед мястото прилича на продълговата купа, събрала градския бульон - млади меломани, които нямат търпение да чуят „Hayes & Y“ (българската банда, пробила до британските сцени) и популярни европейски инди групи.

„Опитваме се да създадем събитие с музика, която спокойно можеш да слушаш в Прага, Белград, Париж или Брюксел, и да се чувстваш така, все едно си на тези места“, казва певицата Рут Колева, организатор на фестивала.

През юли енергията, генерирана на колодрума, се пренася към традиционния Sofia Summer Fest в парка зад НДК. Публиката е по-разнородна и пристига не само заради музиката, а и за да гледа кино, театър и стенд-ъп под небето. Програмата е пълна почти до края на септември.

Българските фестивали все още са далеч от мащаба на калния, невъздържан британски ветеран Гластънбъри или на легендарния, бляскав Коачела, който събира хиляди в пустинята Колорадо, но все по-умело миксират музика, арт и мода.

Това са и едни от малкото софийски места, където можеш да появиш по дантелен сутиен и кожени шорти както Кендъл Дженър, по блестяща туника и гумени ботуши като Кейт Мос или в карирана котиджкор рокля и сникърси с чудовищни подметки, без да предизвикаш недоумение.

Фестивалната мода задължава да имаш също ярка crossbody чанта и, по-възможност, още по-ярки татуировки.

„Фестивалното облекло е ясно конкретизиран тренд. По света често избухват с фешън - Milkshake в Амстердам, например, е супер цветно и щуро събитие. В България също можеш да видиш невероятно облечени хора на Meadows in the Mountains в Родопите. Самото преживяване предразполага да изразиш себе си не само като публика, но и като главно действащо лице. Очаквам хората да стават все по-освободени, но и да не забравят най-важното - на фестивал трябва да ти е удобно и свободно, за да си прекараш добре“, казва Рут Колева.

Както обикновено, тя стои зад думите си. В случая с аутфит, вдъхновен от осемдесетте - къса дънкова пола, фланелка с щампа, небрежно вързана риза и чорапи до коленете, които е избрала от Remix - все по-популярната платформа за устойчива мода.

И истински рай за модерните хора, които могат да имат всичко, което искат да носят, но без угризения за бюджета си и природата.

По света, а и тук, фестивалната публика лесно открива себе си в устойчивата мода, която издига на пиедестал специфичния личен стил, миксирането на нови и секънд хенд находки, и удоволствието да консумираш, но с уважение към планетата и бъдещето.

„Винаги съм купувала дрехи втора употреба. От тази година обаче го правя абсолютно целенасочено - искам да намаля разходите и да вложа парите си в други преживявания, в пътувания най-вече. Дъщеря ми също се запали по този тип пазаруване, но тя е много по-смела в съчетанията от мен“, казва Михаела, преподавател по английски и майка на тийнейджърка, докато оправя грима си в Remix & Relax Space.

Пространството е създадено от рециклирани материали или такива, които могат да се използват отново, и кани посетителите на двата най-големи софийски фестивала да релаксират, да се освежат и да се снимат сред блестящите огледала.

Огледалните повърхности отразяват десетки лица, озарени от усмивки. Във въздуха се смесват смеха на приятелските компании, металният звук от наздравиците с кенчета, далечният писък на клаксоните и невидимите полени. След 20.00 часа слънцето слиза над покривите, горещината отстъпва, а публиката изпълва пространството под сцените.

В летния градски оазис животът започва отново.

"Продайте на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

Над една трета от българите избират да пазаруват секънд хенд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море