Филмът за Кристиан Таков създаде нов предизборен смут в УНСС Снимка: © УНСС

Филмът "Моралът е доброто" за покойния юрист Кристиан Таков се сблъска с озадачаващ отпор заради предстоящото му излъчване в УНСС.

Режисьорът и сценарист Веселин Диманов сигнализира в сряда, че първоначално договорената дата за прожекция на филма е била отказана със странния мотив, че "трябва да се отложи за след изборите, тъй като има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата".

Това обяснение е дошло около един час след като той се е срещнал с представители на ръководстовто на УНСС и е получил тяхното съгласие филмът да се излъчи на 28 март в Аула "Максима" при вход свободен за студенти и преподаватели.

При повторния разговор с Диманов обаче събеседниците му от университета (имената им не са посочени от него) поискали премиерата да се прехвърли за след изборите на 2 април.

Той разказва, че са му предложили това да се случи на 28 април - с един месец отлагане. Режисьорът обаче е отказал: "Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни".

След като позицията му беше публикувана във Facebook и предизвика множество критики, ректорът на УНСС Димитър Димитров лично се намеси в казуса и се разграничи от странното изискване за отлагане на прожекцията.

Ректорът е поканил създателя на филма за Кристиан Таков на разговор, като е потвърдил, че "Моралът е доброто" ще се излъчи в уговорената дата - 28 март (т.е. преди изборите) с безплатни билети за студенти и преподаватели на университета.

Така и не става ясно кой точно е разпоредил да се направи опит - макар и неуспешен - филмът да не се показва преди изборите.

Ангажирането на Димитър Димитров с този казус не е случайно: преди 2 години в УНСС избухна сериозен скандал, след като преподавателят от Катедрата по журналистика Мартин Осиковски беше уволнен от ректора заради критиката си срещу появата на тогавашния премиер Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев на "инспекция" в новия корпус на университета в последния ден от предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април 2021.

Тогава в подкрепа на Осиковски се вдигнаха както журналисти и общественици, така и университетски преподаватели от други висши учебни заведения - и в крайна сметка той беше върнат на работа от Димитров.

Самият филм за Кристиан Таков среща съпротива при разпространението си не за първи път.

През януари Веселин Диманов съобщи, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети".

В последното си съобщение по повод казуса в УНСС той твърди, че два други университета също са отказали излъчване на "Моралът е доброто".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023