Филмът за Кристиан Таков създаде нов предизборен смут в УНСС Снимка: © УНСС

Филмът "Моралът е доброто" за покойния юрист Кристиан Таков се сблъска с озадачаващ отпор заради предстоящото му излъчване в УНСС.

Режисьорът и сценарист Веселин Диманов сигнализира в сряда, че първоначално договорената дата за прожекция на филма е била отказана със странния мотив, че "трябва да се отложи за след изборите, тъй като има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата".

Това обяснение е дошло около един час след като той се е срещнал с представители на ръководстовто на УНСС и е получил тяхното съгласие филмът да се излъчи на 28 март в Аула "Максима" при вход свободен за студенти и преподаватели.

При повторния разговор с Диманов обаче събеседниците му от университета (имената им не са посочени от него) поискали премиерата да се прехвърли за след изборите на 2 април.

Той разказва, че са му предложили това да се случи на 28 април - с един месец отлагане. Режисьорът обаче е отказал: "Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни".

След като позицията му беше публикувана във Facebook и предизвика множество критики, ректорът на УНСС Димитър Димитров лично се намеси в казуса и се разграничи от странното изискване за отлагане на прожекцията.

Ректорът е поканил създателя на филма за Кристиан Таков на разговор, като е потвърдил, че "Моралът е доброто" ще се излъчи в уговорената дата - 28 март (т.е. преди изборите) с безплатни билети за студенти и преподаватели на университета.

Така и не става ясно кой точно е разпоредил да се направи опит - макар и неуспешен - филмът да не се показва преди изборите.

Ангажирането на Димитър Димитров с този казус не е случайно: преди 2 години в УНСС избухна сериозен скандал, след като преподавателят от Катедрата по журналистика Мартин Осиковски беше уволнен от ректора заради критиката си срещу появата на тогавашния премиер Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев на "инспекция" в новия корпус на университета в последния ден от предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април 2021.

Тогава в подкрепа на Осиковски се вдигнаха както журналисти и общественици, така и университетски преподаватели от други висши учебни заведения - и в крайна сметка той беше върнат на работа от Димитров.

Самият филм за Кристиан Таков среща съпротива при разпространението си не за първи път.

През януари Веселин Диманов съобщи, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети".

В последното си съобщение по повод казуса в УНСС той твърди, че два други университета също са отказали излъчване на "Моралът е доброто".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024