Доц. Мартин Осиковски е върнат на работа в УНСС

Доц. Мартин Осиковски, който беше уволнен дисциплинарно от УНСС по решение на ректора, е възстановен на работа след масовата обществена кампания в негова подкрепа.

"'След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание", се казва в позицията на университета.

От УНСС заявяват, че ректорът проф. Димитър Димитров е "следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети".

"Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", казва ректорът в съобщението на сайта на УНСС.

Решението за възстановяването на доц. Осиковски дойде един ден след като десетки преподаватели от УНСС - включително няколко от деканите на факултетите - призоваха за отмяна на наказанието срещу него.

Преподавателят беше санкциониран с най-строгото наказание по КТ за това, че изрази протест срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета два дни преди изборите.

На 2 април преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС освободи всички свои позиции в знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов.

В същия ден лидерът на ГЕРБ беше в УНСС за оглед на новия корпус. На 21 април университетът уволни дисциплинарно Осиковски.

Първоначално ректорът твърдеше, че Осиковски е уронил престижа на УНСС със символичния си протест. След като няколко хиляди студенти, учени и граждани се включиха в петицията в подкрепа на уволнения преподавател, от УНСС поискаха "да се представи доказателство, че Бойко Борисов е осъществил предизборна агитация на територията на учебното заведение". Димитров постави това изискване като "единствено условие" за преразглеждането на уволнението.

Към призивите за възстановяването на доц. Осиковски се присъединиха дори преподаватели и студенти от Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", които осъдиха отстраняването му от УНСС като "груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България".

"Благодарни сме за консолидираната и безрезервна подкрепа на академичната общност както в УНСС, така и от други университети и професионални организации. Безценна беше помощта на нашите студенти, уважавани журналисти, лидери на мнение и обществеността за отстояване на академичния дух и ценности", казват от катедрата по "Медии и обществени комуникации" на УНСС, където доц. Осиковски ще се върне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024