Доц. Мартин Осиковски, който беше уволнен дисциплинарно от УНСС по решение на ректора, е възстановен на работа след масовата обществена кампания в негова подкрепа.

"'След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание", се казва в позицията на университета.

От УНСС заявяват, че ректорът проф. Димитър Димитров е "следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети".

"Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", казва ректорът в съобщението на сайта на УНСС.

Решението за възстановяването на доц. Осиковски дойде един ден след като десетки преподаватели от УНСС - включително няколко от деканите на факултетите - призоваха за отмяна на наказанието срещу него.

Преподавателят беше санкциониран с най-строгото наказание по КТ за това, че изрази протест срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета два дни преди изборите.

На 2 април преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС освободи всички свои позиции в знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов.

В същия ден лидерът на ГЕРБ беше в УНСС за оглед на новия корпус. На 21 април университетът уволни дисциплинарно Осиковски.

Първоначално ректорът твърдеше, че Осиковски е уронил престижа на УНСС със символичния си протест. След като няколко хиляди студенти, учени и граждани се включиха в петицията в подкрепа на уволнения преподавател, от УНСС поискаха "да се представи доказателство, че Бойко Борисов е осъществил предизборна агитация на територията на учебното заведение". Димитров постави това изискване като "единствено условие" за преразглеждането на уволнението.

Към призивите за възстановяването на доц. Осиковски се присъединиха дори преподаватели и студенти от Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", които осъдиха отстраняването му от УНСС като "груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България".

"Благодарни сме за консолидираната и безрезервна подкрепа на академичната общност както в УНСС, така и от други университети и професионални организации. Безценна беше помощта на нашите студенти, уважавани журналисти, лидери на мнение и обществеността за отстояване на академичния дух и ценности", казват от катедрата по "Медии и обществени комуникации" на УНСС, където доц. Осиковски ще се върне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро