Доц. Мартин Осиковски, който беше уволнен дисциплинарно от УНСС по решение на ректора, е възстановен на работа след масовата обществена кампания в негова подкрепа. 

"'След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание", се казва в позицията на университета. 

От УНСС заявяват, че ректорът проф. Димитър Димитров е "следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети".

"Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", казва ректорът в съобщението на сайта на УНСС. 

Решението за възстановяването на доц. Осиковски дойде един ден след като десетки преподаватели от УНСС - включително няколко от деканите на факултетите - призоваха за отмяна на наказанието срещу него. 

Преподавателят беше санкциониран с най-строгото наказание по КТ за това, че изрази протест срещу предизборна проява на Бойко Борисов в университета два дни преди изборите. 

На 2 април преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС освободи всички свои позиции в знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов.

В същия ден лидерът на ГЕРБ беше в УНСС за оглед на новия корпус. На 21 април университетът уволни дисциплинарно Осиковски.

Първоначално ректорът твърдеше, че Осиковски е уронил престижа на УНСС със символичния си протест. След като няколко хиляди студенти, учени и граждани се включиха в петицията в подкрепа на уволнения преподавател, от УНСС поискаха "да се представи доказателство, че Бойко Борисов е осъществил предизборна агитация на територията на учебното заведение". Димитров постави това изискване като "единствено условие" за преразглеждането на уволнението. 

Към призивите за възстановяването на доц. Осиковски се присъединиха дори преподаватели и студенти от Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", които осъдиха отстраняването му от УНСС като "груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България". 

"Благодарни сме за консолидираната и безрезервна подкрепа на академичната общност както в УНСС, така и от други университети и професионални организации. Безценна беше помощта на нашите студенти, уважавани журналисти, лидери на мнение и обществеността за отстояване на академичния дух и ценности", казват от катедрата по "Медии и обществени комуникации" на УНСС, където доц. Осиковски ще се върне. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед