Филмовата академия реши: Андреа Райзбъро запазва номинацията си за "Оскар" Снимка: © Getty Images

Британската актриса Андреа Райзбъроу запазва номинацията си за "Оскар". Това е решението на Академията, като от там все пак допълват, че тактиката, използвана за кампанията на нейния филм, "предизвиква безпокойство", предава BBC.

Миналата седмица Райзбъроу беше номинирана за най-добра актриса за ролята си в To Leslie - нискобюджетен филм, в който играе майка алкохоличка от Тексас, която се опитва да свърже двата края, след като е пропиляла печалбите си от лотарията.

Изборът на Райзбъро се оказа изненада за експертите, тъй като тя не получи номинации нито при наградите на Гилдията на актьорите, нито в "Златните глобуси".

Онова, което вкара Андреа Райзбъроу в "играта" за Оскарите е изключителната подкрепа от известни актьори, които в продължение на седмици изразяваха възхищението си от представянето ѝ във филма в социалните медии.

В кампанията ѝ се включиха Гуинет Полтроу, Кортни Кокс, Дженифър Анистън и Едуард Нортън и други. Направи впечатление и, че няколко туита на известни личности използват една и съща похвална фраза за продукцията, като я наричат "малък филм с огромно сърце".

Наложи се Академията на Оскарите да направи проверка дали кампанията на актрисата е в нарушение правилата на престижните награди.

Заключението е, че проблемите "не са достигнали толкова високо ниво, че номинацията на филма да бъде отменена".

Главният изпълнителен директор на Академията Бил Крамър добавя: "В социални медии открихме тактики за провеждане на кампании, които предизвикват безпокойство. Тези тактики се обсъждат директно с отговорните страни." Академията не е посочила кои са тези "отговорни страни". Райзбъроу не е обвинена в злоупотреба.

Смята се, че въпросът дали кампанията е нарушила насоките на Академията се свежда до няколко конкретни публикации, които не само защитават Райзбъроу, но и споменават нейните конкуренти - което е забранено.

Една вече изтрита публикация в Instagram, която беше доста обсъждана, е от официалния акаунт на To Leslie.

Там цитират Ричард Ропър от Chicago Sun-Times, който пише: "Колкото и да се възхищавах на работата на (Кейт) Бланшет в Тар, любимото ми изпълнение на жена тази година беше изпълнено от приличащата на хамелеон Андреа Райзбъроу."

Въпреки че няма нарушение от страна на критика, който е изразил личното си мнение, е възможно в кампанията на филма да има проблеми заради съпоставянето на Райзбъро с Бланшет.

По същия начин актрисата Франсис Фишър ("Титаник", "Непростимо") лобира за Райзбъро, като същевременно намеква, че Бланшет, Мишел Йео, Даниел Дедуайлър и Виола Дейвис не се нуждаят от повече подкрепа, защото само "присъствието им е синоним за изключителна работа".

Бланшет и Йео бяха номинирани за най-добра актриса, заедно с Ана де Армас и Мишел Уилямс. Но Дедуайлър и Дейвис (и двете чернокожи) не попаднаха в списъка с номинациите.

Чиноние Чукву, който е сценарист и режисьор на филма на Deadwyler Till, по-късно обвини Холивуд и обществото като цяло в "безсрамна омраза към чернокожите жени".

В изявлението от вторник на Академията за филмово изкуство и наука се добавя: "Целта на Академията е да осигури справедлив и етичен процес на награждаване – това са основните ценности на Академията."

От Академията допълват, че явно регламентите трябва да бъдат по-точно изяснени, за да помогнат за създаването на "по-добра рамка за базирана на уважение, приобщаваща и безпристрастна кампания."

"Тези промени ще бъдат направени след този сезон на наградите и ще бъдат споделени с нашите членове. Академията се стреми да създава среда, в която гласовете се основават единствено на артистичните и технически качества, които отговарят на условията за постижения в киното."

Райзбъроу е една от двете британски звезди, номинирани за тазгодишните "Оскар"-и, заедно с Бил Най.

Победителите ще бъдат обявени в Холивуд на 13 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024