Финландия става член на НАТО още утре Снимка: © Getty Images

Финландия ще стане официален член на НАТО във вторник. Това съобщават от канцеларията на финландския президент.

Новината беше потвърдена и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че този ход ще направи Финландия и другите държави членки "по-сигурни".

"Това е историческа седмица. От утре Финландия ще бъде пълноправен член на алианса. За първи път ще издигнем финландското знаме тук, в централата на НАТО. Това ще бъде добър ден за сигурността на Финландия, за скандинавските страни и за НАТО като цяло", заяви той.

Столтенберг допълни, че Турция ще предаде официалните текстове на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във вторник. Столтенберг след това ще покани Финландия да направи същото.

"Това е исторически момент за нас. За Финландия най-важната цел на срещата ще бъде да подчертае подкрепата на НАТО за Украйна, тъй като Русия продължава незаконната си агресия. Стремим се да насърчаваме стабилността и сигурността в целия евроатлантически регион", каза финландският външен министър Пекка Хаависто.

Новината идва само няколко часа след края на изборите в страната, които бяха спечелени от консервативните партии, лишавайки настоящия премиер Сана Марин от още един мандат.

Финландия, която има обща граница с Русия, подаде молба за присъединяване към военния съюз след началото на руската война в Украйна. Турция беше последната от 30-те членки на НАТО, която прие кандидатурата ѝ преди седмица.

Това е първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъединява към него през 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024