Финландия вече е член на НАТО. Това създава нов геополитически кошмар за Путин, който той сам си навлече Снимка: © Getty Images

Финландия стана 31-ият член на НАТО във вторник и нейното знаме вече е издигнато в централата на Алианса. Това се счита за сериозен удар срещу руския президент Владимир Путин, тъй като включването на скандинавската страна във военния съюз пренарежда европейския карта на сигурност.

Членството на Финландия удвоява границата на Русия с най-големия алианс за сигурност в света. Американският президент Джо Байдън поздрави страната, като отбеляза, че присъединяването ѝ към Алианса е станало на 74-ата годишнина от подписването на договора за създаване на НАТО на 4 април 1949 г.

"Когато Путин започна бруталната си агресивна война срещу народа на Украйна, той си мислеше, че може да раздели Европа и НАТО. Той сгреши. Днес ние сме по-обединени от всякога. И заедно ще продължим да пазим трансатлантическата сигурност, да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО и да посрещаме всички предизвикателства, пред които сме изправени", каза той.

Този ход е стратегически и политически неуспех за Путин, който отдавна се оплаква от разширяването на НАТО към Русия и дори използва това като аргумент за започването на инвазията в Украйна.

Сега военният съюз ще има седем членове на Балтийско море, което допълнително изолира достъпа на Москва до крайбрежието на Санкт Петербург и малкия ексклав Калининград.

"Изкушавам се да кажа, че това е може би единственото нещо, за което можем да благодарим на Путин, защото той за пореден път ускори нещо, което твърди, че иска да предотврати", изтъкна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, преди да приеме документите, с които членството на Финландия стана официално.

Русия предупреди, че ще бъде принудена да предприеме "ответни мерки", за да се справи със заплахите за сигурността, породени от членството на Хелзинки. Тя също така предупреди, че ще укрепи силите си в близост до Финландия, ако НАТО изпрати към страната допълнителни войски или оборудване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че Москва ще "следи отблизо" какво се случва и определи разширяването на НАТО като "нарушение на нашата сигурност и националните ни интереси".

Решението на Хелзинки да се присъедини към Алианса беше взето малко след началото на руската инвазия в Украйна. Именно тя тласна страната и съседката ѝ Швеция да изоставят следвана дълги години политика на военен неутралитет. Обществената подкрепа за членството и в двете страни нарасна и така те подадоха молби за членство през май 2022 г.

"Това е велик ден за Финландия и важен ден за НАТО. Сигурен съм, че финландците се чувстват по-сигурни, че живеем в един по-стабилен свят", заяви президентът Саули Ниинистьо.

Пътят на Финландия към Алианса продължи по-малко от година, но не мина без предизвикателство. Турция като страна от НАТО първоначално беше скептична към кандидатурите на двете страни, но миналия месец допусна тази на Хелзинки. Анкара обаче все още блокира кандидатурата на Стокхолм.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023