Проруски ориентираният бивш премиер Фицо спечели изборите в Словакия Снимка: © Getty

Основната опозиционна лява партия в Словакия на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в страната след сериозна кампания, фокусирана върху прекратяване на военната помощ за Украйна.

При 99% преброени резултати партията на Фицо "Смер – Социална демокрация" води с 23.34%.

Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16.95%, а партията "Глас – Социална демокрация" е на трето място с 15%. Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Фицо проведе кампания, в която демонстрираше открито несъгласието си с консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна и говореше за стопляне на отношенията с Русия.

Партиите на Фицо и Пелегрини могат евентуално да се коалират с националистическата Словашка национална партия (СНС), която се очаква да спечели 10 места, и така заедно да съберат парламентарно мнозинство със 79 депутати. В миналото Фицо вече два пъти е съставял правителство със СНС, която също се противопоставя на военната помощ за Украйна.

Рано тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати поздравления към Роберт Фицо, като го нарече „приятел и съмишленик от много години“.

В профила си във Facebook, Нинова написа:

„Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за борба срещу мигрантската политика на ЕС и срещу пълзящото налагане на трети пол извън мъж и жена. Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, макар и трудно, нашите възгледи започват да побеждават. Словакия прогледна и се изправи срещу неолиберализма. Дано и България скоро“.

В края на поста си Нинова добави любимите си лозунги: „Не на войната в Украйна. Не на квоти за мигранти. Не на джендър идеологията и Истанбулската конвенция.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024