Снимка: © Getty Images

Фолклорът са истории, разказвани от уста на уста, които са уж различни, но всички сякаш разказват една и съща история. И всеки път откриваш нещо ново в нея.

По този начин звучи и новият албум на Тейлър Суифт Folklore. На първо слушане може да ви се стори като една дълга песен. Трябва да се слуша няколко пъти, за да се усетят детайлите и да се осмислят връзките между историите. Ако сте на повече от 30, дискусия с 15-годишна е повече от полезна.

Самата Тейлър разказва, че заради изолацията въображението ѝ се е развихрило.

Според критиците, това е албумът, който в най-пълна степен разкрива таланта на певицата като текстописец. Според мен, принудителната изолация даде възможност на тези, които искат и могат да се вгледат по-добре в себе си. И в нас.

Пианото е категорично, но не деспотично. Китарата е мъдър съветник, приятен спътник и добър разказвач, точно като във фолклора. Според критиците (и над 40-годишните майки, отраснали с Guns`N Roses) звученето е една идея по-сладникаво от необходимото, но не твърде и не постоянно. На фона на изчистения звук, максимално автентичен в духа на фолклора, стиховете изпъкват още повече.

Три от песните в албума разказват историята на въображаем тийнейджърски любовен триъгълник: "Cardigan", "Betty" и "August".

“Betty” е историята на 17-годишния Джеймс, който се опитва да си върне любимото момиче, след като ѝ е изневерил. “Cardigan” разказва историята от гледната точка на Бети, разочарована от момчето, в което е вярвала.

Срещата между поколенията е осъществена в диалог между историите, разказани в песните.

"The last great american dynasty"разказва за живота на Ребека (Бети) Харкнес, една от най-богатите жени в Америка, филантроп и меценат. Къщата на Харкнес на име "Holiday House" в Роуд Айлънд е закупена през 2013 г. от Тейлър Суифт.

"Epiphany", според признанията на певицата, е вдъхновена от историята как нейният дядо дебаркирал на брега на остров Гуадалканал в Тихия океан през 1942 г. по време на Втората световна война.

Баладата "Exile" в дует с Bon Iver примирява дори и най-настървените поколенчески спорове. Всеки от нас е имал любовните песни на своята младост, които сигурно не са били най-големите музикални постижения, но точно от тях е имал нужда точно тогава.

И "Мirrorball" – за това колко сме себе си и колко се "опитваме, опитваме, опитваме" да сме това, което някой иска, очаква, мечтае – в която всяко момиче може да се открие, без значение кога е било на 15 – миналата седмица или сякаш преди няколко живота.

Заради пандемията от Ковид-19 работата по албума е била изцяло дистанционна. Основен принос за звученето му има Арън Деснър от The National.

Критиците определят стила на албума като „инди“, но това не е от особено значение. Важното е, че в него вечните теми и познатите рефрени се срещат със свежия, младежки прочит. Послевкусът е леко меланхоличен, като спомен за нещо изгубено, което не си сигурен точно какво е.

С две думи, това е албум, който тийнейджърките могат да слушат заедно с майките си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос