Folklore: истории за любов и раздяла по време на изолация Снимка: © Getty Images

Фолклорът са истории, разказвани от уста на уста, които са уж различни, но всички сякаш разказват една и съща история. И всеки път откриваш нещо ново в нея.

По този начин звучи и новият албум на Тейлър Суифт Folklore. На първо слушане може да ви се стори като една дълга песен. Трябва да се слуша няколко пъти, за да се усетят детайлите и да се осмислят връзките между историите. Ако сте на повече от 30, дискусия с 15-годишна е повече от полезна.

Самата Тейлър разказва, че заради изолацията въображението ѝ се е развихрило.

Според критиците, това е албумът, който в най-пълна степен разкрива таланта на певицата като текстописец. Според мен, принудителната изолация даде възможност на тези, които искат и могат да се вгледат по-добре в себе си. И в нас.

Пианото е категорично, но не деспотично. Китарата е мъдър съветник, приятен спътник и добър разказвач, точно като във фолклора. Според критиците (и над 40-годишните майки, отраснали с Guns`N Roses) звученето е една идея по-сладникаво от необходимото, но не твърде и не постоянно. На фона на изчистения звук, максимално автентичен в духа на фолклора, стиховете изпъкват още повече.

Три от песните в албума разказват историята на въображаем тийнейджърски любовен триъгълник: "Cardigan", "Betty" и "August".

“Betty” е историята на 17-годишния Джеймс, който се опитва да си върне любимото момиче, след като ѝ е изневерил. “Cardigan” разказва историята от гледната точка на Бети, разочарована от момчето, в което е вярвала.

Срещата между поколенията е осъществена в диалог между историите, разказани в песните.

"The last great american dynasty"разказва за живота на Ребека (Бети) Харкнес, една от най-богатите жени в Америка, филантроп и меценат. Къщата на Харкнес на име "Holiday House" в Роуд Айлънд е закупена през 2013 г. от Тейлър Суифт.

"Epiphany", според признанията на певицата, е вдъхновена от историята как нейният дядо дебаркирал на брега на остров Гуадалканал в Тихия океан през 1942 г. по време на Втората световна война.

Баладата "Exile" в дует с Bon Iver примирява дори и най-настървените поколенчески спорове. Всеки от нас е имал любовните песни на своята младост, които сигурно не са били най-големите музикални постижения, но точно от тях е имал нужда точно тогава.

И "Мirrorball" – за това колко сме себе си и колко се "опитваме, опитваме, опитваме" да сме това, което някой иска, очаква, мечтае – в която всяко момиче може да се открие, без значение кога е било на 15 – миналата седмица или сякаш преди няколко живота.

Заради пандемията от Ковид-19 работата по албума е била изцяло дистанционна. Основен принос за звученето му има Арън Деснър от The National.

Критиците определят стила на албума като „инди“, но това не е от особено значение. Важното е, че в него вечните теми и познатите рефрени се срещат със свежия, младежки прочит. Послевкусът е леко меланхоличен, като спомен за нещо изгубено, което не си сигурен точно какво е.

С две думи, това е албум, който тийнейджърките могат да слушат заедно с майките си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024