Фонд "Култура" завежда дело срещу организаторите на шоуто с драг кралици и други 2 дружества

Национален фонд "Култура" (НФК) завежда съдебни дела срещу три организации, които са получили финансиране с държавни средства по проекти за култура. Това става ясно от прессъобщение на ведомството, в което се уточнява, че делата са за "неизпълнение на сключени договори и възстановяване на пълните суми по тях".

Под прицела на НФК попада и организацията "Сингъл степ", която е фокусирана върху подпомагане на младежи от ЛГБТИ+ общността. В края на март Министерството на културата назначи проверка във връзка със събитие, организирано от предприятието и финансирано със средства от фонда.

Става въпрос за шоу с драг кралици, реализирано под формата на бинго. Събитието предизвика известно недоволство сред определени групи от хора в социалните мрежи, включително и на лидера на БСП Корнелия Нинова, която предизборно обвърза казуса с поетия от партията ѝ ангажимент за "референдум срещу джендърите". Организаторите на драг бингото определиха нападките като пореден опит на "политици и свързани групи да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва".

Те изтъкват, че финансирането на подобни инициативи е "иновативен метод за културно обогатяване" и казват, че ще продължат да изпълняват одобрения от НФК проект, "спазвайки всички изисквания".

От рекламата на шоуто във Facebook се разбира, че то е част от проект с финансовата подкрепа на Фонд "Култура", за която са отпуснати 77 046 лв. за 2023 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации". Сега обаче ведомството завежда дело срещу "Сингъл степ", с което ще иска петцифрената сума да бъде възвърната.

В съобщението не се дават повече подробности освен тази, че действията се предприемат, след като е била извършена "надлежна проверка по целесъобразността и законосъобразността на разходването на публични средства".

Фондът завежда съдебни дела със същите претенции и срещу други две дружества, като отново не дава конкретна причина защо. Едно срещу организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" за 87 890 лв. и за 94 195 лв., както и друго срещу "Уан модърн“ ЕООД на стойност 14 612 лв..

В свое изявление от "36 маймуни" коментират, че до момента нямат получен съдебен иск и не знаят какво точно е установила "надлежната проверка по целесъобразност" на НФК.

Те са получили единствено писмо от директора на фонда Сава Драгунчев, в което, по думите им, той ги уведомява за нарушения във връзка с международната им копродукция „37 клечки кибрит“. Мониторинг е констатирал, че при оповестяването на проекта не е упоменато, че той се финансира от Националния фонд „Култура“, като липсва и логота на ведомството.

"Дали „нетагването“ на фонда в няколко кратки публикации е престъплението, заради което искат да заведат дело срещу нашата организация и да спрат дейността ѝ за няколко години, не можем да сме сигурни", пише дружеството в своята позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024