Фондации и местна власт могат да кандидатстват за финансиране за настаняване на украинци

Неправителствени организации, местни и регионални власти могат да кандидатстват за покриване на разходи за първоначално настаняване на бежанци от войната в Украйна. На разположение е финансиране от близо 950 хил. лева (482 362 евро). Става въпрос за програма, обявена за първи път през септември със срок до края на 2022 г. Тогава са били сключени споразумения за 2,8 млн. евро, става ясно от документите. Останалият ресурс се разпределя сега. Припомня се, че Съветът на ЕС реши още на 4 март 2022 г. - дни след началото на войната на Русия в Украйна, на украинските бежанци да се предоставя бързо статут на временна закрила.

Срокът за временна закрила бе удължен с една година преди няколко дни с ново решение на европейките институции.

Програмата за финансиране за временно настаняване е към дирекция "Международни дейности" на МВР. Заявления се подават до 10 февруари, но има и условия. Първото е до момента кандидатът за финансиране да не е получавал помощ за същите или подобри дейности от европейски фондове, по международни програми и други донори.

Разходите за настаняване на украинци трябва да са за периода 24 февруари 2022 до датата на подаване на заявление за финансиране. Плащания със задна дата се допускат само "за дейности, които не са приключили към момента на сключване на договора" за предоставяне на помощта.

Кандидатстващите местни и регионални власти и неправителствени организации трябва да представят разходни документи и описание на изпълнените дейности и периода, в който се предоставят.

Заявленията се подават на имейл адрес dmp@mvr.bg и трябва да бъдат подписани от представляващия кандидатстващата организация.

На този фон все още висящ е въпросът за осигуряване на храна на бежанците от Украйна, настанени в държавни и общински бази в страната. През ноември служебното правителство прекрати тази помощ, фондация ФАР обжалва, съдът спря действието на правителствентото решение и го задължи да предоставя храна. Мотивът - обратното може да застраши живота и здравето на хората, които имат нужда от помощ и бягат от война. На 9 януари се разбра, че Министерският съвет е обжалват съдебния акт, а по същество делото ще се гледа през февруари.

Министерски съвет - Гълъб Донев Служебният кабинет отказва да храни украинските бежанци, въпреки "опасността за техния живот и здраве"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023