Френски протестиращи щурмуваха централата на луксозния гигант LVMH Снимка: © Getty Images

Спорната пенсионна реформа във Франция продължава да предизвиква гнева на гражданите. Десетки френски работници нахлуха в централата на гиганта за луксозни стоки LVMH в Париж в четвъртък, призовавайки богатите да допринасят повече за финансирането на държавната пенсия.

Империята LVMH, част от която са брандове като Louis Vuitton, Dior и Tiffany, е собственост на милиардера Бернар Арно, най-богатият човек в света в момента. Само преди около седмица той стана едва третият в историята със състояние над 200 млрд. долара.

Повече от 100 протестиращи бяха забелязани да се разхождат из облицованата с дървена ламперия входна зала на централата на LVMH на престижното авеню „Монтен“ и да се катерят по ескалатора към горните етажи. Други изпълниха улицата отпред, като мнозина развяваха знамена на профсъюза на железопътните работници Sud Rail.

„Ако търсите пари за финансиране на пенсиите, вземете ги от джобовете на милиардерите“, заяви пред Reuters Фабиен Виледие, представител на профсъюза Sud Rail, като подчерта, че протестът е „символичен и мирен“.

От средата на януари профсъюзите във Франция организират стачки и шествия в знак на протест срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши законоустановената пенсионна възраст с две години до 64. Реформата ще задължи френските граждани да имат 43 години трудов стаж, считано от 2027 г., за да получат пълна пенсия. Френското правителство аргументира преразглеждането на пенсионната система, като посочи, че то е необходимо на фона на увеличената продължителност на живота и необходимостта от балансиране на бюджета.

Синдикатите твърдят, че парите могат да бъдат намерени по друга линия. Днешните демонстрации се провеждат ден преди дългоочакваното решение на Конституционния съвет относно законността на спорния законопроект на Макрон.

Протести в Париж пред любимия ресторант на Макрон Гневните протести във Франция взеха нова "жертва" - любимия ресторант на Макрон

Милиардерът, председател и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно често е обект на лозунги и скандирания по време на протестите във Франция.

Според последните оценки нетното състояние на най-богатия човек в света възлиза на около 233 милиарда долара. То се е увеличило с близо 12 млрд. долара, откакто конгломератът обяви продажбите си за първото тримесечие. LVMH се възползва от възстановяването на търсенето на луксозни стоки след пандемията, а акциите ѝ скочиха с близо 26% от началото на тази година, затвърждавайки лидерството ѝ като най-скъпоструващата компания в Европа.

„Вълкът в кашмир“ Бернар Арно стана третият човек в историята с богатство над $200 милиарда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024