"Френските Оскари" няма да могат да бъдат присъждани на обвинени в сексуално насилие Снимка: © Getty Images

Най-престижните френски филмови награди "Сезар" обявиха, че всеки, срещу когото се води разследване по обвинения в сексуално посегателство, няма да може да участва в церемонията през 2023 г.

Организаторите посочват, че взимат това решение от уважение към евентуалните жертви на тези престъпления. Това означава, че от церемонията ще бъде изключен френският актьор Софиан Бенасер, срещу когото се води разследване по обвинения в изнасилване, които той отрича.

По-рано имаше опасения от критики и дори протести, ако Бенасер бъде допуснат до церемонията. Академията "Сезар", която разпространява наградите, считани за френския еквивалент на "Оскарите", премахна актьора от списъка с номинираните през ноември и заяви, че обмисля промяна в правилата за допустимост.

Той беше номиниран за ролята си в "Les Amandiers" (Forever Young) преди полицията да започне разследване заради твърденията за изнасилване и сексуално посегателство. 25-годишният Бенасер отрече обвиненията, а режисьорката на филма заяви, че той е станал жертва на "медиен линч".

Промените обаче вече са налице, тъй като всички кандидати, срещу които тече разследване за насилствени престъпления, наказуеми със затвор - особено такива от сексуално естество - няма да могат да присъстват на тазгодишната церемония, която ще се състои на 25 февруари. Правилото ще се прилага и за всеки, който е бил осъден за такова престъпление.

Очаква се Академията да гласува дали да направи промяната като постоянна част от критериите за номиниране и награждаване.

Решението на наградите "Сезар" е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на дете през 70-те години на миналия век, спечели наградата за най-добър режисьор - нещо, което предизвика особени критики срещу френската Академия.

Голият протест на френското кино: Наградите "Сезар" направиха политиците за смях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023