Футболистката с повече международни голове от Меси и Роналдо се оттегля от футбола Снимка: © Getty

Кристин Синклер, една от най-титулуваните футболистки на всички времена, обяви оттеглянето си от международния футбол в края на годината. Тя е известна като най-смъртоносния нападател в спорта си, освен това е лидер по международни голове (190), отбелязани както от мъже, така и от жени. За сравнение - Лионел Меси има 106 международни гола, а Кристиано Роналдо - 127.

В прочувствено писмо, адресирано до 16-годишната ѝ версия, Синклер изрежда „23 години - шест световни първенства, четири олимпийски игри, 327 мача и 190 международни голове след като всичко започна.“

Писмото е публикувано в канадския вестник The Globe and Mail. Синклер казва, че ще прекрати международната си кариера по същия начин, по който е започнала: „с малко сълзи, играейки играта, която обичаме, на някое игрище във Ванкувър“.

От 2013 г. насам канадката е в американския тим "Портланд Торнс", а текстът ѝ загатва, че вероятно тя ще играе още една година с него в Националната женска футболна лига на САЩ.

Кристен Синклер - футболистката с повече голове от Меси и Роналдо се оттегля от футбола

Докато Синклер ще бъде широко помнена с постиженията си на терена, олимпийската златна медалистка от 2021 г. пише и за работата си извън спорта.

Ще попиташ „Какво повече може да има тя?“. Ако станеш най-титулувания голмайстор за всички времена и спечелиш олимпийски златен медал, тогава нещата трябва да вървят гладко, нали? Е, съвсем скоро ще откриеш, че нещата не са толкова розови зад кулисите“, пише Синклер.

„Ще научиш, че играчите на канадския женски национален отбор са играли за 10 долара на ден. Ще чуеш, че паричните награди за Световното първенство за жени ще се увеличат, само че паричните награди за мъже се увеличат с повече, с което ще направят и разликата в заплащането по-голяма. Ще станеш свидетел на момичета, които се чудят как да преминат на следващото ниво в развитието си поради липсата на легитимен път към националния отбор."

„Ще се противопоставиш на своята федерация, за да прокараш забележително споразумение за равно заплащане за националния отбор. Ще помогнеш да се обяви, че национална професионална женска футболна лига идва в Канада. Ще вдъхновиш поколения млади момичета да ритат футболна топка за първи път и да имат мечти да играят професионално. И по-добре вярвай, че ще продължим да се борим за това, което е правилно. За равенство за миналите, настоящите и бъдещите поколения“, обяснява Синклер.“

40-годишната Синклер ще се оттегли от международния футбол, но писмото ѝ завършва с „П.С. – Портланд, какво ще кажете за още една година?".

Това подбуди спекулации, че най-вероятно канадката ще играе и през 2024 г. с "Портланд Торнс" в рамките на Националната женска футболна лига на САЩ.

Кристен Синклер, Световно първенство по футбол за жени 2023 г. Кристин Синклер - футболистката с повече международни голове от Меси и Роналдо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024