Колко пъти може да бъде зададен един въпрос, без да получи отговор по същество от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова? Поне четири. Това показва опитът на Виктор Николаев и Лора Инджова от сутрешния блок на Нова ТВ да разберат защо управляващите не желаят да допуснат видеонаблюдение в изборните секции при броенето на бюлетините

Даниела Дариткова се включи в предаването ден след срещата на ръководството на ГЕРБ с президента Румен Радев, на която бяха отхвърлени всички предложения на извънпарламентарни партии и организации за промени в Изборния кодекс. Една от тези идеи беше онлайн видео-излъчването от момента на отчитането на гласовете в секциите - аргументът "против" на ГЕРБ беше, че в някои населени места в България няма интернет покритие. 

На многократните въпроси от водещите на сутрешния блок на Нова ТВ защо все пак не се разреши заснемането, дори да не се излъчва пряко, Даниела Дариткова определяше това предложение като "детайл, който няма отношение с проблема на настоящите избори" и обяви, че манипулации на ниво "отчитане на гласове" не са възможни. 

Липсата на конкретен отговор изпъкна още повече, след като Дариткова се подразни, че журналистите я прекъсват и настояват да се върне към основната тема на въпросите си. Председателят на ПГ на ГЕРБ не участваше в студиото на Нова, а се включи пряко от кулоарите на Народното събрание - забавянето на звука при тези връзки доведе до пълно объркване на разговора. 

На въпроса "Само заради липсата на интернет ли не искате да се допусне онлайн преброяване?", Дариткова отговори с: "Моля да не ме прекъсвате и да ме изслушвате, аз бях достатъчно търпелива, за да ви изчакам с всички включвания" (преди началото на нейния сегмент). 

Репликата й беше последвана от реакция на Виктор Николаев, който я призова да не пренебрегва журналистическите им въпроси и й напомни, че "ако ви се струва, че говорим едновременно, това е и заради закъснението на звука". 

"Да, наистина ми се струва, че говорим един върху друг, затова зрителите не чуват какво обяснявам", отново каза Даниела Дариткова. 

"Може би ако си говорите сама, ще Ви е по-лесно... Без журналистически въпроси", каза Виктор Николаев. 

Изглежда Дариткова отново изпусна нишката, защото не репликира повече водещите, а отговори, че "сама не може да взема решения за това дали да се промени Изборния кодекс". 

След още един неуспешен опит за включване с въпрос, Николаев напомни на Дариткова, че един от критиците на сегашните изборни правила е дългогодишният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов - човекът, който организираше изборните кампании на партията, преди да бъде освободен от ръководните си длъжности заради "Апартаментгейт" и да създаде собствена политическа сила. 

"Имам опасения, че изпадате в детайли, които нямат съществено отношение на проблема с предстоящите избори. Проблемът е, че те се провеждат в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Трябва да бъдат гарантирани правата на гражданите, които може да бъдат в карантина.... Ако другите партии намерят за необходимо 1 месец преди изборите да внесат подобни предложения, ние ще ги обсъдим, но се надявам да имат надлежна оценка на въздействието, защото това е задължително условие при внасянето на законодателството в момента. ", беше отговорът на Даниела Дариткова. 

На напомнянето, че повечето от тези идеи - включително за дистанционно гласуване или гласуване по пощата - бяха поставяни от протестиращите още през лятото на 2020 г., но мнозинството в 44 НС така и не ги прие, тя отговори, че "тези предложения създават напрежение у специалистите за възможността за внедряването им в изборното законодателство" и се позова на "печални примери в развити демокрации" с оспорване на изборите. 

Дариткова не отговори и на въпросите дали ГЕРБ биха влезли в коалиция с БСП или с ДПС, ако резултатът от вота е такъв, че парламентът не успее да произведе друго мнозинство. 

"Ние не правим безпринципни съглашателства, искаме да се запознаем с програмите на всички партии, ще приемем волята на избирателя такава, каквато е. Ще изчакаме волята на българския избирател - водим разговори единствено със СДС, защото нашите програми и присъствие в европейското семейство съвпадат", каза тя. 


Прочетете още: 

Костов се застъпи за изтегляне на изборите след Великден

"Свлеклото се укрепено свлачище не е свлачище, защото е укрепено"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство