Габровски не познавал кандидата си за министър на енергетиката, но чул "добри думи" за него

Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който беше номиниран в проектокабинета на Николай Габровски, не се е познавал с кандидата за премиер на ГЕРБ до преди седмица.

"Имах пропуснато обаждане миналата седмица, разбрах, че Николай Габровски ме е търсил. Не се познавахме, правили сме консултации при него на мой близък, но нищо повече. Той ме покани на разговор и каза, че е чувал само добри думи за мен, и ме номинира за министър на енергетиката", каза Павлов в интервю за bTV ден след неуспеха на ГЕРБ да съберат мнозинство за правителство.

Павлов посочи, че не се е поинтересувал кой е бил източникът на ходатайството за него пред Габровски. Изрази само разочарование, че кандидатът за премиер не е получил подкрепа от Народното събрание.

Изненадващо за номиниран енергиен министър - той отказа да говори по други теми от ресора си, които не са свързани с природния газ.

Водещият на сутрешния блок на bTV се опита да постави въпроси за евентуалната политика на Павлов спрямо "Лукойл" и доставките на руски петрол в България - ключова тема на фона на войната в Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия.

Единственото, което той успя да обясни, е, че "всички знаем, че "Лукойл" доставяше петрол от Русия от евтиния сорт Уралс и цената трябваше да е по-ниска", но на по-конкретни въпроси отговори с "Към момента не съм информиран".

Николай Павлов обаче използва случая да атакува отново правителството на Кирил Петков, което го отстрани от директорския пост в "Булгаргаз", и да го обвини, че е върнал посредници в търговията с природен газ. Павлов твърди още, че горивото ще поскъпва за потребителите през зимата заради високата цена на изпомпване от хранилището в "Чирен" от "Булгаргаз".

Той отново отхвърли обвиненията срещу ръководството му за това, че е изпуснал да договори пълния обем от газ от Азербайджан на ниски цени през Гърция.

На въпроса с какво се занимава в последната година, в която вече не е директор на "Булгаргаз", кандидатът за министър обяви, че няма други трудови ангажименти и че "се ползва от обезщетенията", които му се полагат след освобождаването от длъжност.

Николай Павлов - уволненият от ПП кадър на Радев начело на "Булгаргаз", когото ГЕРБ иска за министър на енергетиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Републиканците критикуват администрацията на Байдън за "закъснялата" реакция

08:40 - 06.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023