Габровски не познавал кандидата си за министър на енергетиката, но чул "добри думи" за него

Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който беше номиниран в проектокабинета на Николай Габровски, не се е познавал с кандидата за премиер на ГЕРБ до преди седмица.

"Имах пропуснато обаждане миналата седмица, разбрах, че Николай Габровски ме е търсил. Не се познавахме, правили сме консултации при него на мой близък, но нищо повече. Той ме покани на разговор и каза, че е чувал само добри думи за мен, и ме номинира за министър на енергетиката", каза Павлов в интервю за bTV ден след неуспеха на ГЕРБ да съберат мнозинство за правителство.

Павлов посочи, че не се е поинтересувал кой е бил източникът на ходатайството за него пред Габровски. Изрази само разочарование, че кандидатът за премиер не е получил подкрепа от Народното събрание.

Изненадващо за номиниран енергиен министър - той отказа да говори по други теми от ресора си, които не са свързани с природния газ.

Водещият на сутрешния блок на bTV се опита да постави въпроси за евентуалната политика на Павлов спрямо "Лукойл" и доставките на руски петрол в България - ключова тема на фона на войната в Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия.

Единственото, което той успя да обясни, е, че "всички знаем, че "Лукойл" доставяше петрол от Русия от евтиния сорт Уралс и цената трябваше да е по-ниска", но на по-конкретни въпроси отговори с "Към момента не съм информиран".

Николай Павлов обаче използва случая да атакува отново правителството на Кирил Петков, което го отстрани от директорския пост в "Булгаргаз", и да го обвини, че е върнал посредници в търговията с природен газ. Павлов твърди още, че горивото ще поскъпва за потребителите през зимата заради високата цена на изпомпване от хранилището в "Чирен" от "Булгаргаз".

Той отново отхвърли обвиненията срещу ръководството му за това, че е изпуснал да договори пълния обем от газ от Азербайджан на ниски цени през Гърция.

На въпроса с какво се занимава в последната година, в която вече не е директор на "Булгаргаз", кандидатът за министър обяви, че няма други трудови ангажименти и че "се ползва от обезщетенията", които му се полагат след освобождаването от длъжност.

Николай Павлов - уволненият от ПП кадър на Радев начело на "Булгаргаз", когото ГЕРБ иска за министър на енергетиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024