Гадене, световъртеж и слабост: Рита Уилсън и страничните ефекти от терапията с хлорохин Снимка: © Getty Images

Съпругата на Том Ханкс - Рита Уилсън - направи първото си интервю след инфекцията с коронавирус, като описва как е протекло заболяването, колко време е отнело лечението и какви нежелани ефекти е провокирала терапията с хлорохин върху организма й.

Уилсън и Ханкс бяха първите звезди от Холивуд, при които се получи положителна проба за зараза с новия коронавирус. Двамата бяха диагностицирани със заболяването по време на престоя си в Австралия, където Ханкс работеше по новия филм на Баз Лурман, а съпругата му изнасяше концерти с песни от новия си албум.

В сутрешния блок на CBS Уилсън споделя, че болестта е атакувала тялото й изключително агресивно, като е предизвикала много голяма умора, силна болка в ставите и мускулите, дискомфорт и нежелание да бъде докосвана. На деветия ден от заболяването температурата й е достигнала 38,9 градуса, а Уилсън е изгубила възприятието си за вкус и мирис - симптоми, които все по-често се потвърждават при пациенти с Covid-19.

Докато 63-годишната актриса е изпитвала силно неразположение от белодробната инфекция, нейният съпруг (също на 63 г.) е прекарал болестта значително по-спокойно - без висока температура, без загуба на обоняние и вкус.

Лечението на Рита Уилсън е включвало прием на хлорохинов медикамент. Тя обаче посочва, че не е сигурна дали лекарството е успяло да повлияе върху развитието на болестта или температурата й е започнала да спада от само себе си, независимо от приемането му. Уилсън подчертава, че е изпитала "силни странични ефекти" след началото на хлорохиновата терапия - остро гадене, световъртеж и допълнително усещане за слабост в мускулите.

"Мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни с това лекарство. Не знаем дали помага в тези случаи", казва Уилсън в интервюто за CBS.

Медикаментът, създаден за лечение на малария, се смята за едно от средствата, които потенциално биха могли да повлияят върху разпространението на вируса SARS-Cov2 в организма на инфектирания човек. Предположението се базира на няколко изследвания в Китай и Франция (най-популярната серия експерименти беше проведена от д-р Дидие Раулт). Лекарството се прилага в няколко държави, включително в България, но под много внимателен контрол именно заради неяснотата около евентуалните вреди върху здравето на пациентите при неправилно дозиране. Един от нежеланите ефекти е провокиране на проблеми в сърдечния ритъм на болните.

Медицинските специалисти също предупреждават да не се създава фалшиво усещане за сигурност заради първите успешни тестове с хлорохина и хидроксихлорохиновия фосфат, защото изследванията се базират на прекалено малка и непредставителна извадка от пациенти.

Нито Уилсън, нито съпругът й знаят кога и как са се заразили с коронавируса.

Няма друг от близките им роднини или от екипа на филма, който да е дал положителна проба за заболяване с Covid-19. Хипотезата на австралийските власти е, че е възможно актьорското семейство да е инфектирано още в САЩ или по време на пътуването си към Австралия. Това може да се е случило поне една седмица преди пристигането им в страната.

В момента, в който съпрузите бяха диагностицирани с Covid-19, в Австралия имаше само 130 потвърдени случая на новия коронавирус. Двамата бяха приети в болница за 14 дни, след което се върнаха в САЩ и продължават да изпълняват мерки за социално дистанциране.

Лекарите са информирали Ханкс и Уилсън, че прекарването на болестта ги е направило имунни на повторна зараза. Двамата са дарили кръв, за да помогнат на научно изследване за разработване на ваксина с помощта на антитела от оздравели пациенти. Ако тестовете бъдат успешни, актьорите са готови да дарят кръвна плазма в помощ на боледуващи хора.

Сега и двамата се чувстват "напълно нормално", казва Уилсън. Преди дни Том Ханкс се включи във виртуално издание на комедийното шоу Saturday Night Live, а съпругата му реши да дари всички приходи от популярен свой клип с ремикс на Naughty By Nature за фонда за подпомагане на музиканти, останали без средства по време на пандемията - MusiCares.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022