Гадене, световъртеж и слабост: Рита Уилсън и страничните ефекти от терапията с хлорохин Снимка: © Getty Images

Съпругата на Том Ханкс - Рита Уилсън - направи първото си интервю след инфекцията с коронавирус, като описва как е протекло заболяването, колко време е отнело лечението и какви нежелани ефекти е провокирала терапията с хлорохин върху организма й.

Уилсън и Ханкс бяха първите звезди от Холивуд, при които се получи положителна проба за зараза с новия коронавирус. Двамата бяха диагностицирани със заболяването по време на престоя си в Австралия, където Ханкс работеше по новия филм на Баз Лурман, а съпругата му изнасяше концерти с песни от новия си албум.

В сутрешния блок на CBS Уилсън споделя, че болестта е атакувала тялото й изключително агресивно, като е предизвикала много голяма умора, силна болка в ставите и мускулите, дискомфорт и нежелание да бъде докосвана. На деветия ден от заболяването температурата й е достигнала 38,9 градуса, а Уилсън е изгубила възприятието си за вкус и мирис - симптоми, които все по-често се потвърждават при пациенти с Covid-19.

Докато 63-годишната актриса е изпитвала силно неразположение от белодробната инфекция, нейният съпруг (също на 63 г.) е прекарал болестта значително по-спокойно - без висока температура, без загуба на обоняние и вкус.

Лечението на Рита Уилсън е включвало прием на хлорохинов медикамент. Тя обаче посочва, че не е сигурна дали лекарството е успяло да повлияе върху развитието на болестта или температурата й е започнала да спада от само себе си, независимо от приемането му. Уилсън подчертава, че е изпитала "силни странични ефекти" след началото на хлорохиновата терапия - остро гадене, световъртеж и допълнително усещане за слабост в мускулите.

"Мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни с това лекарство. Не знаем дали помага в тези случаи", казва Уилсън в интервюто за CBS.

Медикаментът, създаден за лечение на малария, се смята за едно от средствата, които потенциално биха могли да повлияят върху разпространението на вируса SARS-Cov2 в организма на инфектирания човек. Предположението се базира на няколко изследвания в Китай и Франция (най-популярната серия експерименти беше проведена от д-р Дидие Раулт). Лекарството се прилага в няколко държави, включително в България, но под много внимателен контрол именно заради неяснотата около евентуалните вреди върху здравето на пациентите при неправилно дозиране. Един от нежеланите ефекти е провокиране на проблеми в сърдечния ритъм на болните.

Медицинските специалисти също предупреждават да не се създава фалшиво усещане за сигурност заради първите успешни тестове с хлорохина и хидроксихлорохиновия фосфат, защото изследванията се базират на прекалено малка и непредставителна извадка от пациенти.

Нито Уилсън, нито съпругът й знаят кога и как са се заразили с коронавируса.

Няма друг от близките им роднини или от екипа на филма, който да е дал положителна проба за заболяване с Covid-19. Хипотезата на австралийските власти е, че е възможно актьорското семейство да е инфектирано още в САЩ или по време на пътуването си към Австралия. Това може да се е случило поне една седмица преди пристигането им в страната.

В момента, в който съпрузите бяха диагностицирани с Covid-19, в Австралия имаше само 130 потвърдени случая на новия коронавирус. Двамата бяха приети в болница за 14 дни, след което се върнаха в САЩ и продължават да изпълняват мерки за социално дистанциране.

Лекарите са информирали Ханкс и Уилсън, че прекарването на болестта ги е направило имунни на повторна зараза. Двамата са дарили кръв, за да помогнат на научно изследване за разработване на ваксина с помощта на антитела от оздравели пациенти. Ако тестовете бъдат успешни, актьорите са готови да дарят кръвна плазма в помощ на боледуващи хора.

Сега и двамата се чувстват "напълно нормално", казва Уилсън. Преди дни Том Ханкс се включи във виртуално издание на комедийното шоу Saturday Night Live, а съпругата му реши да дари всички приходи от популярен свой клип с ремикс на Naughty By Nature за фонда за подпомагане на музиканти, останали без средства по време на пандемията - MusiCares.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024