Снимка: © Getty Images

Съпругата на Том Ханкс - Рита Уилсън - направи първото си интервю след инфекцията с коронавирус, като описва как е протекло заболяването, колко време е отнело лечението и какви нежелани ефекти е провокирала терапията с хлорохин върху организма й. 

Уилсън и Ханкс бяха първите звезди от Холивуд, при които се получи положителна проба за зараза с новия коронавирус. Двамата бяха диагностицирани със заболяването по време на престоя си в Австралия, където Ханкс работеше по новия филм на Баз Лурман, а съпругата му изнасяше концерти с песни от новия си албум.  

В сутрешния блок на CBS Уилсън споделя, че болестта е атакувала тялото й изключително агресивно, като е предизвикала много голяма умора, силна болка в ставите и мускулите, дискомфорт и нежелание да бъде докосвана. На деветия ден от заболяването температурата й е достигнала 38,9 градуса, а Уилсън е изгубила възприятието си за вкус и мирис - симптоми, които все по-често се потвърждават при пациенти с Covid-19. 

Докато 63-годишната актриса е изпитвала силно неразположение от белодробната инфекция, нейният съпруг (също на 63 г.) е прекарал болестта значително по-спокойно - без висока температура, без загуба на обоняние и вкус. 

Лечението на Рита Уилсън е включвало прием на хлорохинов медикамент. Тя обаче посочва, че не е сигурна дали лекарството е успяло да повлияе върху развитието на болестта или температурата й е започнала да спада от само себе си, независимо от приемането му. Уилсън подчертава, че е изпитала "силни странични ефекти" след началото на хлорохиновата терапия - остро гадене, световъртеж и допълнително усещане за слабост в мускулите. 

"Мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни с това лекарство. Не знаем дали помага в тези случаи", казва Уилсън в интервюто за CBS. 

Медикаментът, създаден за лечение на малария, се смята за едно от средствата, които потенциално биха могли да повлияят върху разпространението на вируса SARS-Cov2 в организма на инфектирания човек. Предположението се базира на няколко изследвания в Китай и Франция (най-популярната серия експерименти беше проведена от д-р Дидие Раулт). Лекарството се прилага в няколко държави, включително в България, но под много внимателен контрол именно заради неяснотата около евентуалните вреди върху здравето на пациентите при неправилно дозиране. Един от нежеланите ефекти е провокиране на проблеми в сърдечния ритъм на болните. 

Медицинските специалисти също предупреждават да не се създава фалшиво усещане за сигурност заради първите успешни тестове с хлорохина и хидроксихлорохиновия фосфат, защото изследванията се базират на прекалено малка и непредставителна извадка от пациенти. 

Нито Уилсън, нито съпругът й знаят кога и как са се заразили с коронавируса.

Няма друг от близките им роднини или от екипа на филма, който да е дал положителна проба за заболяване с Covid-19. Хипотезата на австралийските власти е, че е възможно актьорското семейство да е инфектирано още в САЩ или по време на пътуването си към Австралия. Това може да се е случило поне една седмица преди пристигането им в страната. 

В момента, в който съпрузите бяха диагностицирани с Covid-19, в Австралия имаше само 130 потвърдени случая на новия коронавирус. Двамата бяха приети в болница за 14 дни, след което се върнаха в САЩ и продължават да изпълняват мерки за социално дистанциране. 

Лекарите са информирали Ханкс и Уилсън, че прекарването на болестта ги е направило имунни на повторна зараза. Двамата са дарили кръв, за да помогнат на научно изследване за разработване на ваксина с помощта на антитела от оздравели пациенти. Ако тестовете бъдат успешни, актьорите са готови да дарят кръвна плазма в помощ на боледуващи хора. 

Сега и двамата се чувстват "напълно нормално", казва Уилсън. Преди дни Том Ханкс се включи във виртуално издание на комедийното шоу Saturday Night Live, а съпругата му реши да дари всички приходи от популярен свой клип с ремикс на Naughty By Nature за фонда за подпомагане на музиканти, останали без средства по време на пандемията - MusiCares. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Ако се върнем назад във времето, ще си припомним още няколко скандала в банката