Ген. Мутафчийски, Борис Велчев и Теодора Димова сред кандидатите за член-кореспондент на БАН

Бившият главен прокурор Борис Велчев, началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски и писателите Иван Гранитски и Недялко Йорданов се оказаха сред кандидатите в конкурса на БАН за избор на нови академици и член-кореспонденти.

Сред тях е още историкът Петър Стоянович в пряка битка за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) срещу арабиста Владимир Чуков в сферата "Обществени науки".

Бившият ректор на СУ Иван Илчев ще се бори за едно от двете места за академици в същото направление.

Конкурсът беше обявен на 7 май с краен срок за кандидатстване 7 юни, а преди няколко дни са публикувани и имената на допуснатите за участие кандидати.

За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които "са обогатили науката с важни постижения; получили са известност и признание в страната и в чужбина с активни публични изяви, свързани са с науката и нейното приложение, и имат активна изследователска и експертна дейност."

В списъка с кандидати за член-кореспонденти са директорът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, както и кардиологът проф. Иво Петров.

Писателката Теодора Димова ще се бори за едно от двете места за член-кореспондент при БАН в частта "Изкуство и изкуствознание".

Академията открива и две свободни места за учени до 50 г. Там участва проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, психологът проф. д-р Маргарита Бакрачева, юристът Стоян Ставру и др.

В предложенията за академици могат да бъдат открити бившия служебен министър в кабинета на Марин Райков - Николай Милошев в категорията "Науки за Земята" и бившия ректор на СУ "Св.Климент Охридски" Иван Илчев - в тази за обществени и хуманитарни науки.

Недялко Йорданов и бившият директор на БНТ и издател Иван Гранитски са кандидати за академици от сектор "Изкуства и изкуствознание" заедно с още петима души - но конкурсът отделя само едно свободно място.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024
Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024