Ген. Мутафчийски: Не се срамувам от нито една своя дума, бих я казал и сега Снимка: © bTV

„Не се срамувам от нито една дума, която съм казал. Бих я казал и сега“, сподели ген. Венцислав Мутафчийски в една от редките си медийни изяви през последните 6 месеца.

Председателят на Националния оперативен щаб дълго време говореше колко тежка е ситуацията с коронавируса по време на първата вълна през пролетта. Той често предупреждаваше хората, че епидемията е опасна и ще доведе до много смъртни случаи. Сподели обаче, че не го е правил с цел да плаши българите. Брифингите му се превърнаха в обект на шеги в социалните мрежи, но и това не смущава ген. Мутафчийски.

Той даде интервю в „Тази сутрин“ по bTV и попитан дали съжалява, че е станал лицето на Covid-19 в България, отговори: „Така се случи, това беше моя задача и мисля, че я изпълних с чест“.

Началникът на Националния оперативен щаб сподели, че до 13 май НОЩ е имал своите ангажименти и правомощия по Закона за извънредното положение, а след това – не. Именно поради тази причина е взел лично решението да „слезе“ от ефир.

„Мое е решението. Имах многократно запитвания от пиарите Министерски съвет, но не желая. Никой не може да ме накара, когато не желая нещо“, сподели той.

Попитан дали не дава интервюта, за да не плаши хората, Мутафчийски сподели: „Така се възприемаше. Реакцията на хората по улиците все пак е изключително сърдечна към мен. Това е притеснително, защото не минавам и метър, без да ме поздравят с: „Генерале, как си?“. Приятно е, но е смущаващо“.

Той каза, че категорично няма да влезе в политиката, каквито спекулации се появиха тази година. „В никакъв случай, това не е моя битка. Крайно време е хората в България да разберат, че трябва да тежат на мястото си. Да не се месят там, където не им е работа, а там, където имат най-голяма експертиза“.

„2021 ще е една година на надеждата, която вече не е въображаема, тя е факт. Възползвайте се от нея. Един приятел биолог ми казваше, че ще изчака и ще се ваксинира малко след като първите граждани у нас се имунизират. Разказа една история как някои пингвини изчакват другите да скочат, за да видят дали косатката е отдолу. Е, ние сме пингвините и скочихме. Ваксинирахме се. Време е да ни последвате и вие“, призова ген. Мутафчийски, който стана един от първите имунизирани у нас.

„Не съм пророк и нямам свойството да предвиждам бъдещето, но следя процесите в света, анализирам ги и разбирам, че пандемията няма как да ни подмине“, каза председателят на НОЩ.

Сподели, че България е станала „жертва на собствения си успех“ през лятото на 2020, когато заболеваемостта намаля, но повечето хора вече не спазваха мерките и се стигна до втора вълна. Той очаква повишаване на заболяемостта след падането на настоящия локдаун на 31 януари 2021 г. Но вярва, че решението се крие във ваксината и призова българите да се имунизират.

„Прочуването на ваксината е сред 44 хиляди души. Нито един медикамент по света не е бил използван сред толкова хора. Най-отговорно го заявявам. В България населението с лека ръка предприема медикаменти, които не са изпробвани и на 50 души“, сподели той.

"Обвиняват ни, че сме взели късно мерките и са били непропорционални, много меки. Видяхме кои държави имат най-добро справяне с епидемията - тези, които са взели мерки януари-февруари. Ние ги взехме през март и сме към тези, които закъсняха. Повечето други държави закъсняха повече от нас. Ние се занимавахме с клъстери, а сега разпространението е дифузно. КПП-тата бяха факт, защото имаше заболеваемост по отделни региони, можеше да се ограничи разпространението на заразата. Сега няма никакъв смисъл от тях", каза ген. Мутафчийски.

"Лятото ние станахме жертва на успеха си. Забравихме се, решихме, че това не е толкова страшно. Това не беше процес само в България, а в цяла Европа, хората се умориха още от първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем всичко", каза председателят на НОЩ.

Властите и здравните експерти бяха подложени на критики, че не са използвали лятото, за да подготвят системата за втората вълна на Covid-19. Според Мутафчийски обаче - това не е вярно.

"Готвехме се през лятото и заради това, когато настъпи тази втора вълна, болниците можеха да поемат болните. През пролетта не можехме да се справим с такъв удар. А през есента се справихме".


Прочетете още:

Даниел Вълчев: Пандемията разкри проблемите на обществото, защото си мислим, че винаги всичко се случва на другите

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024