Няма друг домакински уред, към който човек може да изпитва такава искрена и неподправена любов, както към прахосмукачката. Разбира се, миялната машина е много приятна помощ, сушилнята в зимните дни също, но освен да им кажете едно “добре, че те има”, и то на ум, съчетано с леко погалване, едва ли ще им посветите нещо повече. С роботизираната прахосмукачка обаче е друго. 

Румен, Росен, Рамбо, Рени, Пепа, Мими, Пешо - сигурно ви звучат като имената и прякорите на съучениците ви от гимназията, но всъщност са напълно реални названия на роботизирани прахосмукачки в домовете на моите приятели. 

Лично аз, само като я видя да си бръмчи, минавайки усърдно по пода, или като се прибера след среща навън и погледна към буквално светещите килими, ми идва да ѝ посветя поема. Моята прахосмукачка също си има име, но търговското ѝ наименование е модел Roomba® i7+ на iRobot.

И на въпроса “Работи ли наистина това?” отговарям “Работи - и още как!”. 

Не за нея обаче е разговорът днес. Новината е, че можете да си поръчате следващото поколение - Roomba j7 и j7+, които притежават всичко, което имат Roomba i7/i7+, но са с подобрена навигация. 

Roomba j7 и j7+ имат няколко безценни екстри. Първо, камерата PresicionVision, интелигентното картографиране Imprint и технологията vSLAM.  В превод, този модел се ориентира отлично в помещението и винаги избира най-лесния начин, по който да почисти. Позволява ви да я настроите да почиства стая по стая и разпознава всяка една. Иновацията е при постоянно светещата камера, разположена отпред, която разпознава и избягва „изненади“, направени от домашни любимци.

Щом забележи препятствия, изпраща снимка, за да потвърдите дали да ги избягва и за в бъдеще.

Roomba® j7+ почиства само конкретно място, като например килима в хола или пространството под кухненската маса. Можете да настроите Roomba® j7+ да почиства, когато не сте у дома. Задавате Enable на Location Services през апликацията и така, когато не сте у дома, Roomba® j7+ ще се включва да почиства.

Роботът притежава реактивен сензор, разположен най-отгоре, и щом усети съпротивление, обръща и сменя посоката - това не му позволява да се заклещи под дивана в хола.

Означението “+” е за базата за самопочистване и лично моето мнение е, че тя си заслужава всеки лев. Щом се напълни контейнерът на робота, той си отива сам до базата Clean Base, където тя чрез вакуум (напълно самосиндикално и без да иска нищо от вас) засмуква в хартиена торбичка цялата мръсотия, а прахосмукачката си продължава обратно. Боклукът се съхранява в противоалергична торбичка Allergenlock, която побира до 60 контейнера за боклук и не позволява прахът и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. На практика това означава, че забравяте за чистене месеци наред. Индикатор в базата ще ви сигнализира, когато е време да смените торбичката.

Усещането, че Roomba j7/ j7+ е съвсем жива, идва и от факта, че можете да я управлявате не само с мобилно приложение, но и с гласов асистент.

Това е добра възможност, тъй като личният ми пример показва, че на човек абсолютно ненадейно и изненадващо му се приисква някой друг да изчисти вместо него. 

 

Роботът ви се учи с всяко чистене благодарение на софтуера iRobot Genius. Той не просто научава дома ви, но и се адаптира спрямо него. Разбира се, не е необходимо всеки път да минавате всичко - тогава ползвате картата на телефона си и маркирате само зоните, в които роботът трябва да работи. 

Ако имате възможност, iRobot предлага и Braava® jet m6 за мокро почистване, която получава сигнал от прахосмукачката, че сухото почистване е приключило, и тя се впуска като втора смяна помощник. 

Цената на Roomba j7 и j7+ е съответно 1 499 лева и 1 999 лева - и ако вие като майка ми се чудите между нов айфон и нея, аз категорично гласувам за прахосмукачката. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС