Няма друг домакински уред, към който човек може да изпитва такава искрена и неподправена любов, както към прахосмукачката. Разбира се, миялната машина е много приятна помощ, сушилнята в зимните дни също, но освен да им кажете едно “добре, че те има”, и то на ум, съчетано с леко погалване, едва ли ще им посветите нещо повече. С роботизираната прахосмукачка обаче е друго.

Румен, Росен, Рамбо, Рени, Пепа, Мими, Пешо - сигурно ви звучат като имената и прякорите на съучениците ви от гимназията, но всъщност са напълно реални названия на роботизирани прахосмукачки в домовете на моите приятели.

Лично аз, само като я видя да си бръмчи, минавайки усърдно по пода, или като се прибера след среща навън и погледна към буквално светещите килими, ми идва да ѝ посветя поема. Моята прахосмукачка също си има име, но търговското ѝ наименование е модел Roomba® i7+ на iRobot.

И на въпроса “Работи ли наистина това?” отговарям “Работи - и още как!”.

Не за нея обаче е разговорът днес. Новината е, че можете да си поръчате следващото поколение - Roomba j7 и j7+, които притежават всичко, което имат Roomba i7/i7+, но са с подобрена навигация.

Roomba j7 и j7+ имат няколко безценни екстри. Първо, камерата PresicionVision, интелигентното картографиране Imprint и технологията vSLAM. В превод, този модел се ориентира отлично в помещението и винаги избира най-лесния начин, по който да почисти. Позволява ви да я настроите да почиства стая по стая и разпознава всяка една. Иновацията е при постоянно светещата камера, разположена отпред, която разпознава и избягва „изненади“, направени от домашни любимци.

Щом забележи препятствия, изпраща снимка, за да потвърдите дали да ги избягва и за в бъдеще.

Roomba® j7+ почиства само конкретно място, като например килима в хола или пространството под кухненската маса. Можете да настроите Roomba® j7+ да почиства, когато не сте у дома. Задавате Enable на Location Services през апликацията и така, когато не сте у дома, Roomba® j7+ ще се включва да почиства.

Роботът притежава реактивен сензор, разположен най-отгоре, и щом усети съпротивление, обръща и сменя посоката - това не му позволява да се заклещи под дивана в хола.

Означението “+” е за базата за самопочистване и лично моето мнение е, че тя си заслужава всеки лев. Щом се напълни контейнерът на робота, той си отива сам до базата Clean Base, където тя чрез вакуум (напълно самосиндикално и без да иска нищо от вас) засмуква в хартиена торбичка цялата мръсотия, а прахосмукачката си продължава обратно. Боклукът се съхранява в противоалергична торбичка Allergenlock, която побира до 60 контейнера за боклук и не позволява прахът и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. На практика това означава, че забравяте за чистене месеци наред. Индикатор в базата ще ви сигнализира, когато е време да смените торбичката.

Усещането, че Roomba j7/ j7+ е съвсем жива, идва и от факта, че можете да я управлявате не само с мобилно приложение, но и с гласов асистент.

Това е добра възможност, тъй като личният ми пример показва, че на човек абсолютно ненадейно и изненадващо му се приисква някой друг да изчисти вместо него.

Роботът ви се учи с всяко чистене благодарение на софтуера iRobot Genius. Той не просто научава дома ви, но и се адаптира спрямо него. Разбира се, не е необходимо всеки път да минавате всичко - тогава ползвате картата на телефона си и маркирате само зоните, в които роботът трябва да работи.

Ако имате възможност, iRobot предлага и Braava® jet m6 за мокро почистване, която получава сигнал от прахосмукачката, че сухото почистване е приключило, и тя се впуска като втора смяна помощник.

Цената на Roomba j7 и j7+ е съответно 1 499 лева и 1 999 лева - и ако вие като майка ми се чудите между нов айфон и нея, аз категорично гласувам за прахосмукачката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024