Георг Георгиев от ГЕРБ: Какъв е Денков, че да иска дебат с Борисов? Снимка: © Screenshot: bTV

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едва ли ще приеме да участва в лидерски дебат с бившия премиер Николай Денков. Това стана ясно от думите на председателя на младежката организация на партията Георг Георгиев.

"Денков е призовал г-н Борисов на дебат? Същият този човек, който не знае кой му води кампанията, кани Борисов на дебат?" каза в ефира на bTV Георгиев, като си даде вид, че за първи път разбира за предложението на Денков.

Георгиев се опита да оспори нуждата от подобен дебат, като посочи че Денков и Борисов не били равнопоставени. Въпреки че и двамата са бивши премиери, а сега - кандидати за депутати.

"Не знам Денков да е претендент за премиер. Той е водач на две листи, който при определение обстоятелства благодарение на нас, беше назначен за премиер," заяви Георгиев.

Той не даде никакъв отговор дали ако не Денков, а медиите поканят Борисов и Денков на дебат, такъв ще има.

До този момент Бойко Борисов никога не е участват в лидерски дебат след 2009 г., въпреки че само за последните 3 години предстоят шестите поред парламентарни избори.

Поканата от Денков дойде в отговор на гневната реакция на предизборен билборд на ПП-ДБ, на който има снимки на Борисов и Делян Пеевски. След жалба на лидера на ГЕРБ, че са засегнати “добрите нрави и доброто му име”, ЦИК нареди плакатите да бъдат свалени и реши да глоби персонално Денков за изборно нарушение. Последва обжалване, но съдът още не се е произнесъл.

На въпрос дали ГЕРБ може да преговаря с ПП-ДБ за съставяне на кабинет след изборите на 9 юни, Георг Георгиев отговори че "ако успеят да се вразумят и разберат, че твоят успех не минава през очерняне на отсрещния, е възможно да бъдат намерени някакви допирателни."

Преди това депутатът от ГЕРБ обвини бившите партньори във властта в "истеризиране" на скандала във вънината политика на служебния кабинет, породен от опита на Димитър Главчев за промяна в последния момент на българската позиция в ООН по резолюция, свързана с клането в Сребреница. Документът на ООН, на който България е съавтор, обявява 11 юли за международен ден за отбелязване на геноцида там, извършен преди 30 години.

"В момента точно това наблюдаваме от страна на "Продължаваме промяната" - хора, които истеризират за това, че губят почва под краката си, втората позиция вече им е струва химера и явно в главите им се пробуждат други привидения, свързани с несъществуващи събития и поради тази причина се опитват да истеризират, така че да привлекат някакво внимание към себе си," каза той.

Защо Георг Георгиев нарича събитията "несъществуващи", въпреки че Министерският съвет не отрича автентичността на изтеклите документи с опит позицията на България да бъде подменена в последния момент - не стана ясно.

Подобно на бившия министър на външните работи Даниел Митов, който пръв от ГЕРБ коментира скандала, и от думите на Георг Георгиев не се разбра какво точно е позицията на партията. Думата "геноцид" не се споменава нито веднъж в коментарите на двамата политици.

"Ние като политическа сила, не само ние, която и да е политическа партия, не трябва и не бива да се намесваме в процеси, които са прерогатив на изпълнителната власт," каза той.

ПП-ДБ вече обяви, че ще внесе искане за изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно скандалната му грама за Сребреница. От ГЕРБ щели да вземат решение дали да участват в заседанието, след като се разбере дали ще се проведе. Георгиев обаче твърди, че външната политика е "изцяло в правомощията на Министерския съвет" по конституция. Не отговори на въпрос дали парламентът трябва да изслуша Главчев по темата - въпреки че едно от ключовите задължения на Народното събрание, отново по конституция, е да контролира действията на изпълнителната власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024