Георги Фотев: Голяма част от българското общество остана с неразвита демократична и политическа култура Снимка: © Screenshot

В България има нужда от сериозни социологически изследвания, които вместо да измерват подкрепата за партиите, трябва да отговарят на по-големи въпроси - като защо е толкова голям делът на негласуващите. Такова мнение изказа професорът по социология Георги Фотев в интервю за "Панорама".

"В уреденото общество това не е проблем. В демократичното общество това не е проблем, тъй като то е толкова стабилно и ясно, че тези, които не гласуват, просто нямат никаква тревога", каза той.

По думите му голяма част от българското общество е останало с неразвита демократична и политическа култура. Трябва да се смени и начинът, по който се говори в обществото, защото ази криза е дълбока" и "страшна".

"Обществото ни, по начина, по който върви, отива в пропаст. Няма какво да си затваряме очите и да говорим неща, които са толкова банални, че са отчайващи", допълни Фотев.

"Какво трябва да се види? Виждаме една прокуратура, която е ужасна. Виждаме съд със случаи като Нотариуса и Еврото. Това са ужасяващи неща. Това са част от тази реалност", коментира социологът във връзка с актуалните теми в обществото, сред които са пропуските на разследващите власти в казусите около престъпната мрежа на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

Той сподели, че често пъти е срещал аргумента, че не бива да се говорят лоши неща за съдебната система и прокуратурата, тъй като има много добри съдии и прокурори. Според него това е така, но вниманието трябва да се съсредоточи върху тези, които носят отговорност за самите институции.

Фотев даде и своето мнение защо правителството на премиера Николай Денков "се провали и капитулира".

"Нима смислените хора не знаят защо правителството на Денков се провали и капитулира? В страната ни са необходими реформи. Реформа означава смяна на формата, а не някакви козметични работи. Идват едни хора, които искат да правят реформа, искат да реформират съдебна система, прокуратура и т.н.", посочва той.

За да се случат обаче тези реформи трябва промяна в Конституцията и цял корпус от закони: "Направиха го това. Отива се дотам още няколко стъпки да се [предприемат], за да се променят други институции - и тук край. Кой е противник на реформите? То е ясно това. Аз смятам, че е повече от очевидно".

Георги Фотев е изтъкнат български социолог и член на Европейската академия на науките и изкуствата. Чел е лекции в редица престижни чуждестранни университети, сред които Московския, Атинския, Станфордския и Хайделбергския университет. През 2013 г. възстановява Института по социология, а в периода 1990-1991 г. е министър на науката и висшето образование.

Наскоро излезе и автобиографията му, озаглавена "Моите мемоари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024