Георги Фотев: Голяма част от българското общество остана с неразвита демократична и политическа култура Снимка: © Screenshot

В България има нужда от сериозни социологически изследвания, които вместо да измерват подкрепата за партиите, трябва да отговарят на по-големи въпроси - като защо е толкова голям делът на негласуващите. Такова мнение изказа професорът по социология Георги Фотев в интервю за "Панорама".

"В уреденото общество това не е проблем. В демократичното общество това не е проблем, тъй като то е толкова стабилно и ясно, че тези, които не гласуват, просто нямат никаква тревога", каза той.

По думите му голяма част от българското общество е останало с неразвита демократична и политическа култура. Трябва да се смени и начинът, по който се говори в обществото, защото ази криза е дълбока" и "страшна".

"Обществото ни, по начина, по който върви, отива в пропаст. Няма какво да си затваряме очите и да говорим неща, които са толкова банални, че са отчайващи", допълни Фотев.

"Какво трябва да се види? Виждаме една прокуратура, която е ужасна. Виждаме съд със случаи като Нотариуса и Еврото. Това са ужасяващи неща. Това са част от тази реалност", коментира социологът във връзка с актуалните теми в обществото, сред които са пропуските на разследващите власти в казусите около престъпната мрежа на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

Той сподели, че често пъти е срещал аргумента, че не бива да се говорят лоши неща за съдебната система и прокуратурата, тъй като има много добри съдии и прокурори. Според него това е така, но вниманието трябва да се съсредоточи върху тези, които носят отговорност за самите институции.

Фотев даде и своето мнение защо правителството на премиера Николай Денков "се провали и капитулира".

"Нима смислените хора не знаят защо правителството на Денков се провали и капитулира? В страната ни са необходими реформи. Реформа означава смяна на формата, а не някакви козметични работи. Идват едни хора, които искат да правят реформа, искат да реформират съдебна система, прокуратура и т.н.", посочва той.

За да се случат обаче тези реформи трябва промяна в Конституцията и цял корпус от закони: "Направиха го това. Отива се дотам още няколко стъпки да се [предприемат], за да се променят други институции - и тук край. Кой е противник на реформите? То е ясно това. Аз смятам, че е повече от очевидно".

Георги Фотев е изтъкнат български социолог и член на Европейската академия на науките и изкуствата. Чел е лекции в редица престижни чуждестранни университети, сред които Московския, Атинския, Станфордския и Хайделбергския университет. През 2013 г. възстановява Института по социология, а в периода 1990-1991 г. е министър на науката и висшето образование.

Наскоро излезе и автобиографията му, озаглавена "Моите мемоари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024