Снимка: © bTV

„В последните 2 години разбрахме, че книгата е едно от малкото позволени убежища – когато кината и театрите са затворени. Можеш да я четеш сам в самотната стая. Това е смисълът на литературата, тя произвежда памет, която е нужна, за да преминем напред“.

С тези думи пред bTV писателят Георги Господинов обясни ролята на литературата по време на пандемия. Според него думите обаче все повече губят смисъла си, така както българското общество ги възпроизвежда.

„Имаме една поговорка „Дума дупка не прави“, но в последните 2 години видяхме, че дума дупка прави. Ако говориш с човек с тежка травма или в тежко състояние, можеш или да го спасиш, или да го убиеш. Мисля, че доста изтощихме думите за 2 г., включително в едно политическо говорене. Когато кажеш справедливост, трябва да има справедливост. Върху това трябва да мислим, да сме конкретни“, каза Господинов.

„Има една теория на Джон Остин за перформатива – ако кажеш нещо, то трябва да се случва. Не е така в говоренето в обществото“, добави писателят.

Той представи новата си книга „В пукнатините на канона“, която вече е в книжарниците и в която се разказва „за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното“. В нея Господинов изследва внимателно и с чувствително око „провинциите и перифериите“ на литературната история.

„В пукнатините на канона – там се случва самият живот, защото излизаме от дълъг монументален период и пукнатините останаха вън от кадър. Важно е да разкажем историите на онези хора, които са в пукнатините на канона, те са важните хора“, каза още авторът.

Преди няколко дни неговият роман „Времеубежище“ стана №1 в класацията за най-добри фантастични или дистопични романи на 2021, изготвена по традиция от френското списание Usbek & Rica. Изданието публикува топ 10 на творбите в жанра на 14 декември, а на върха е френският превод на Мари Врина-Николов.

"Времеубежище" на Георги Господинов е фантастичен роман №1 на 2021 в престижна френска класация

„Една награда е важна, когато отваря книгата към нови читатели. Когато в една класация за дадена награда дойде книга от малко издателство от Източна Европа, това отваря врата за други автори, за други книги“, каза Господинов и разказа за среща в Париж с читателка, която била помолена от приятелка от Аржентина да връчи подарък на автора.

„Беше хубаво събитие в центъра на Париж, в Латинския квартал, бяха пълни кината, библиотеките и книжарниците. Страхотно е да срещаш чуждестранни читатели. Една възрастна жена ми донесе бурканче аржентинско сладко – от нейна приятелка. Тя заръчала да ми предадат послание: „Подаръкът е, защото неговите книги ме направиха свободна“.


Най-добрите книги на 2021 според Барак Обама

Най-добрите книги на 2021 г.: Победителите на GoodReads

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

Ню Йорк Таймс обяви 25-те най-добри книги на последните 125 годиниАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft