Най-добрите книги на 2021 според Барак Обама

13 литературни заглавия попадат в списъка с препоръчаните книги от Барак Обама тази година. 44-ият американски президент, който в продължение на повече от десетилетие се утвърди и като поп икона, всяка година по това време публикува списъците си с филмите, музиката и книгите, които са го вълнували през последните 12 месеца.

Представяме ви накратко избраните от него художествени заглавия и автори, някои от които са добре познати на българската публика.

Matrix — Lauren Groff

Лорън Гроф е една от най-големите майсторки на съвременната американска проза и къси разкази. Романът й “Орисници и фурии” е преведен на български и на още 25 езика.

Действието в Matrix се развива през 12 век, по времето на кралицата на Франция и Англия Елеонор Аквитанска, и се разказва за 17-годишната Мари дьо Франс, която е прогонена в Англия, за да стане игуменка на обедняло абатство, където царуват глад и болести. Мари, която идва от род на жени воини и кръстоносци, е решена да начертае смел нов курс за монахините, които сега води и защитава.

Новият роман на Лорън Гроф, първият й след “Орисници и фурии”, е предизвикателно и адекватно на съвременния контекст изследване за истинската сила на женската креативност в един покварен свят.

How the Word Is Passed — Clint Smith

Дебютната научна работа на Клинт Смит е абсолютен хит във всички американски класации. Започвайки от родния си град Ню Орлиънс, Клинт Смит води читателя през незабравима обиколка на паметници и забележителности – достоверни и недостоверни. Книгата разказва за историята на робството в Америка, пренесена през поколенията, и как тя има централна роля в оформянето на колективната история на нацията.

How the Word Is Passed предлага задълбочен размисъл и прозрение и нова перспектива на надежда за ролята на паметта и историята в осмислянето на нашата страна и как е станало.

The Final Revival of Opal & Nev — Dawnie Walton

Провокативен роман за стремителния възход на емблематичния рок дует на афро-американката Опал и британеца Невил Чарлз през 70-те години на миналия век, за тяхното сензационно разпадане и тъмните тайни, открити когато се опитват да се съберат десетилетия по-късно за последното им турне. През дръзкия и смел образ на Опал романът напомня, че последствията от казването на истината винаги са по-сурови за жените и особено за черните жени.

The Lincoln Highway — Amor Towles

Действието се развива в рамките само на 10 дни в Америка през 50-те години на миналия век и се разказва за премеждията на 18-годишния Емет Уотсън, който току-що е излежал 15 месеца за непредумишлено убийство и се връща в Небраска. Загубил е родителите си, а семейната ферма е запорирана от банката. Той решава да вземе брат си и да заминат за Калифорния, където да започнат нов живот, но се оказва, че двама негови приятели имат изненадващ план за бъдещето на Емет и заедно поемат съдбовно пътуване към Ню Йорк.

Преди да стане писател, Еймър Тауълс и инвестиционен специалист. Той е автор на бестселъра “Един аристократ в Москва”, преведен на български от издателство Изток-Запад.

Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City — Andrea Elliott

Invisible Child е базиран на десетилетие репортажи и проследява осем драматични години от живота на Дасани Коутс - дете с огромно въображение, което живее в приют за бездомни в Бруклин. Родена в началото на нов век, Дасани е кръстена на бутилираната вода, която символизира джентрификацията на Бруклин и споделените стремежи на разделения град. Докато Дасани се мести със семейството си от приют в приют, историята прави паралел с преминаването на предците на Дасани от робството към Великото преселение на север.

Романът е сърцераздирателен, провокативен и вдъхновяващ, и в корена му е удивителна история за силата на устойчивостта, значението на семейството и цената на неравенството.

Harlem Shuffle — Colson Whitehead

“Харлемски рокади” излезе наскоро на български език от издателство Лист, а българската публика познава носителя на Пулицър Колсън Уайтхед още с “Подземната железница” и “Момчетата от Никел”.

“Харлемски рокади” е семейна сага, маскирана като криминален роман. Разказва се за Харлем, Ню Йорк, през 60-те години на ХХ век, а главният герой е Рей Карни, който притежава малък магазин за мебели. Завършил колеж, той иска да скъса с бандитското минало на баща си и да води почтен живот. Но в Харлем това е почти невъзможно - тук престъпността не е само сред бедните. И докато той опитва да преодолее ограниченията и униженията, бял полицай убива чернокожо момче. Това отприщва бунт, който опустошава Харлем. Пропастта между черните и белите обаче остава непреодолима.

Cloud Cuckoo Land — Anthony Doerr

13-годишната Анна е сираче и живее зад стените на Константинопол в къща на жени, които си изкарват прехраната с бродиране на одежди на свещеници. Неспокойна и с треската любопитност, Анна се научава да чете, и в този древен град, известен със своите библиотеки, тя намира историята на Етон, който копнее да бъде превърнат в птица, за да може да отлети в утопичен рай в небето. Анна чете историята на болната си сестра, и това се случва по време на Обсадата на Константинопол през 718 г. Извън стените на града е Омеир, селско момче, на километри от дома, призван с любимите си волове в армията на нашествието. Пътят му и волята на Ана се пресичат.

Историята на Етон се пренася 500 години по-късно в библиотека в Айдахо, където се развива друга обсада, а след това и в бъдещето, на междузвездния кораб Аргос, където Констанс е чула историята от баща си, но никога не е стъпвала на Земята.

These Precious Days — Ann Patchett

These Precious Days е сбор от мъдри есета, разкриващи вътрешния свят на една от най-добрите писателки на нашето време. Централното от есетата е вълнуваща медитация върху неочакваното приятелство, която изследва „какво означава да бъдеш видян, да намериш някого, с когото можеш да бъдеш най-добрият и най-завършеният си аз”.

На българския пазар Ан Пачет присъства с “Белканто и “Холандската къща”.

Crying in H Mart — Michelle Zauner

В тази изящна история, в която се преплитат темите за семейството, храната, мъката и издръжливостта, Мишел Заунер се доказва като много повече от ослепителна певица, автор на песни и китарист. С хумор и от сърце тя разказва за едно от малкото азиатско-американски деца в нейното училище в Юджийн, Орегон. Момичето с корейски произход се бори с високите очаквания на майка си и с болезненото си юношество. Когато е на 25 г., майка й е диагностицирана със смъртоносна форма на рак, което връща героинята към истинската й идентичност.

Aftershocks — Nadia Owusu

Надя Овусу е гражданин на света - от Рим и Лондон до Дар ес Салаам в Танзания и столицата на Уганда - Кампала. Майка й я изоставя, когато тя е на две години, а баща й умира, когато е на 13. Това дълбоко я обърква и тя трескаво търси самоличността си.

Aftershocks е мемоар, пропит с културна история, който проследява живота на авторката, която в крайна сметка намира стабилност в собствената си история.

Crossroads — Jonathan Franzen

Известен на българската публика с романите “Чистота”, “Свобода” и “Поправките”, Франзен се завръща на американската сцена със силната творба Crossroads. Романите на Франзен се славят със своите незабравимо ярки герои и с проницателния си поглед към съвременна Америка.

В Crossroads Франзен се връща назад в миналото и изследва историята на две поколения. Crossroads е историята на семейство от Средния Запад в ключов момент на морална криза. С характерен хумор и сложност, и с още по-голяма топлота той създава свят, който силно резонира с нашия. Дарбата на Джонатан Франзен да съчетава малката и голямата картина никога не е била по-отличителна.

The Love Songs of W.E.B. Du Bois — Honorée Fanonne Jeffers

Номинираната за Националната литературна награда за 2020 г. американска поетеса Honorée Fanonne Jeffers прави своя дебют в художествената литература с романа The Love Songs of W.E.B. Du Bois. Той описва пътуването на едно американско семейство от вековете на колониалната търговия с роби, през Гражданската война, до бурното ни съвремие.

За да се примири със собствената си идентичност, Ейли тръгва на пътешествие през миналото на семейството си, разкривайки шокиращите истории на поколения предци – местни, черни и бели, в дълбокия Юг. Правейки това, Ейли трябва да се научи как да прегърне историята си - наследството от потисничество и съпротива, робство и независимост, жестокост и устойчивост, което всъщност е историята и песента на самата Америка.

Beautiful Country — Qian Julie Wang

Beautiful Country е вълнуващата история на дете без документи, което живее в бедност в най-богатата страна в света - САЩ. Романът е смелият литературен дебют на китайката Qian Julie Wang.

На китайски думата за Америка, Мей Гуо, се превежда директно като „красива страна“. И все пак, когато седемгодишната Киан пристига в Ню Йорк през 1994 г., изпълна с любопитство, тя е завладяна от смазващия страх и глад. В Китай родителите на Qian са били професори, а в Америка семейството й е „незаконно“ и ще трябва да са много решителни и да се наслаждават на малките радости в живота, за да оцелеят там.

Романът представя важна американска история за семейство, разпадащо се под тежестта на липсата на документи, и момиче, чиято надежда никога не угасва.


Най-добрите книги на 2021 г.: Победителите на GoodReads

Ню Йорк Таймс обяви 25-те най-добри книги на последните 125 години

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

"Времеубежище" на Георги Господинов е фантастичен роман №1 на 2021 в престижна френска класация

10 нестандартни подаръка, които да комбинирате с абонамент от Storytel



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024