ГЕРБ е за санкции срещу руското ядрено гориво, но не и срещу Радев: "Той си е такъв"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов намери за удачно да атакува за пореден път партиите, които смята за потенциални евроатлантически съюзници, вместо да заяви изрична позиция на конфронтация с Румен Радев.

Борисов демонстрира раздразнение от това, че медиите са търсили ГЕРБ през целия ден за реакция, "защото другите (ДБ, б.р.) имали реакция".

Поводът този път са изявленията на Радев пред Европейския съвет: срещу военна помощ за Украйна и за вето срещу санкциите на ЕС против "Росатом" - решения, които работилият само до преди седмица парламент не е одобрявал и е показал явно мнозинство в напълно обратната посока.

"Радев си е такъв. Той си обяви "Крим е руски", следва си тази политика. Виновниците не са в президентството. Виновниците са пред президентството. Ако ГЕРБ, "Да България", "пепетата", ДПС бяхме направили евроатлантическо правителство, това вече щяхме да сме го направили. А предизборните им ходеници там... ще ходят (на протест пред президентството) за един час и к'во?

"Радев ще им каже, що не направихте правителство, бъзльовци? Щото хубаво си седите на топло, пътувате в чужбина, имитирате някаква дейност, а аз така го виждам, така го казвам. Който не охули Радев, вече ще стане лош. А когато ние издигахме кандидати срещу Радев да не стане президент, те го подкрепиха", беше обяснението на Бойко Борисов по темата.

"Късно е", обяви още той, като допълни, че "конституцията е дала цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправя".

На уточняващ въпрос на журналист какво има предвид с това, че Радев се е справил - Борисов си взе думите назад: "Не, не се е справил, но той не е премиер. Той ще каже, че говоря глупости, защото той е назначил премиер и министри - хубави, лоши, това съм избрал".

По думите му - и след местните избори нямало да има правителство, а на партиите оставало единствено "Да се молим на Господ Радев да управлява разумно - никакъв инструмент няма в тази държава към него, каквото иска, това ще направи, а той е последователен".

Според Борисов - протестът пред президентството можел да е "40-45 минути преко сили", след което нямало да има никаква промяна.

"Какво сте се превъзбудили, какво ново е казал президентът в Брюксел? Кое ви превъзбуди толкова, че искаме реакция? На кое?", нахока той присъстващите в залата за пресконференции на ГЕРБ.

В същото време, той даде да се разбере, че ГЕРБ се разграничава от изявленията на Радев за запазването на руското ядрено гориво.

Борисов изброи вече взетите решения от 48 Народно събрание за диверсификация на горивото за АЕЦ "Козлодуй" от "Фраматом" и "Уестингхаус" и за придобиване на два реактора AP1000 от американския производител.

"Ако има санкции към ядрената енергетика на Русия, ние ще ги подкрепим, като през това време сме изградили съпътстващата нова мощност. Това е позицията на ГЕРБ. Така работи ГЕРБ - за санкции и бързо строителство", каза още той.

Борисов продължи с атаките срещу "Демократична България", които бяха единствената представена в досегашния парламент сила, осъдила действията на Радев.

"Когато обявяват протест днес, искат ли и ние да отидем и аз да вдигна един юмрук от другата страна, както те направиха в деня, в който ние вкарахме България в най-бялата организация в европейския банков съюз. Две години нищо. Вие за две години къде ни вкарахте, освен в криза с горивата, криза с тока, криза с инфлацията, криза, криза, криза", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024