ГЕРБ и БСП не отстъпват от Изборния кодекс дори след ветото Снимка: © Getty Images

ГЕРБ и БСП няма да отстъпят от връщането на хартиените бюлетини и обезсмислянето на машинното гласуване независимо от ветото на Румен Радев.

"Смятам, че има достатъчно сериозно заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс, така както ги гласувахме преди две седмици", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Тя не коментира детайлите по мотивите на Радев, а само обобщи, че с тях той искал да се върне цялата уредба от съществуващия досега изборен процес.

Правният екип на президента дава примери за недомислени текстове в новия Изборен кодекс, както и показва хипотетичен риск от нарушаване на тайната на вота при едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини.

Сред аргументите е и това, че машината се превръща в принтер за бюлетини, вместо да е алтернативно средство за гласуване.

От БСП няма да подкрепят ветото на Радев, като заявяват, че мотивите срещу промените на Изборния кодекс "не звучат сериозно".

"Като например, че не трябва да се дава възможност за право на избор на българските граждани как да гласуват. Правото било само за кого да гласуват. Ние сме за свободата на избора", обяви Корнелия Нинова.

ГЕРБ, БСП и ДПС имат достатъчно гласове да преодолеят ветото на Радев, което се забави с цели две седмици - в този период президентът отказваше да заеме ясна публична позиция и да се намеси в дебатите на Народното събрание, въпреки че част от мотивите му повтарят критиките на ПП и ДБ.

Обрат на обрата: Борисов вече не иска вето на Изборния кодекс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024