ГЕРБ и ДПС искат да управляват заедно за 4 години в кабинет на "споделената отговорност"

ГЕРБ и ДПС не откриха никакви различия между програмите си след първата среща от преговорите за ново правителство - при това двете партии вече обсъждат да управляват заедно в кабинет на "споделената отговорност" за следващите 4 години.

ДПС се оказа единствената отзовала се партия от трите, към които ГЕРБ отправи покана за разговори в понеделник.

На 18 юни са насрочени евентуалните преговори с БСП, ИТН и Величие. Без подкрепа на по-малка политическа сила ГЕРБ и ДПС няма как да формират мнозинство.

"Имаме сходство (с ДПС) по основните приоритети, свързани с Шенген, Еврозоната, икономическият растеж, основан на инвестиции, отбрана и политиките в сферата на съдебната реформа и борбата с коруцпията. На изборите получихме много ясен сигнал, че нашият проевропейски избор се потвърждава. Ясна е посоката, ясен е пътят, това, което очакват хората, са резултати. Нямаме право да губим времето на българските граждани", обяви Деница Сачева.

Рая Назарян също потвърди, че има "еднакво виждане за антикорупционната реформа" между ГЕРБ и ДПС, а по темата за Закона за съдебната власт - и двете партии смятат да чакат решението на Конституционния съд по промените, които 49 Народно събрание направи на системно ниво.

Чак тогава те ще решат какво да предложат в устройствения закон.

Намерението за 4-годишен мандат беше потвърдено и от Назарян, която коментира, че ГЕРБ и ДПС обмисляли да пишат чисто нов Наказателен кодекс на мястото на действащия - нещо, което ще отнеме доста време.

Сачева нито отрече, нито потвърди версията, лансирана от журналисти, че Йорданка Фандъкова може да бъде номинирана за председател на Народното събрание.

Първото му заседание е насрочено за 19 юни от президента Румен Радев.

ГЕРБ и ДПС не са обсъждали и имена на потенциални министри и премиер, но Сачева подчерта, че и той, и председателят на парламента ще бъдат от ГЕРБ.

От страна на ДПС в преговорите днес са участвали Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Анисова, Байрам Байрам и Елван Гюркаш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024