ГЕРБ и ДПС се сетиха да забранят рекламата на хазарт в последната седмица на 49 НС Снимка: © Булевард България

Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ) са внесли общ законопроект, който предвижда пълна забрана за реклама на хазарт в медиите - вкл. в телевизии, вестници и онлайн медии.

Текстовете са внесени в последната работна седмица на 49 Народно събрание, което след 26 април ще спре да заседава заради Великденската ваканция и предизборната кампания. Депутатите няма да работят до встъпването в длъжност на новото Народно събрание, което прави проектът на ГЕРБ и ДПС безкрайно закъснял. Цонев призна, че законопроектът "отлежавал доста дълго време", а сега е предложен, за да отговори на обществените протести срещу "тази мощна рекламна кампания в медиите"

Какво предлагат двете партии:

  • физическите обекти на хазартни оператори се забраняват в населени места под 5000 души, с изключение на национални курорти и градовете покрай границите
  • забранява се инсталирането на игрални апарати или приемането на залози от физически или юридически лица без лиценз за хазарт - т.е. не може да има игрален пункт в бар или кафене, например
  • забранява се предоставяне на достъп до интернет страници, чрез които се организират хазартни игри от лица, които нямат действащ лиценз
  • забранява се рекламата на хазартни игри в "радио и телевизионни програми", на обществени места, включително фасади на сгради, и в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове. Това означава, че ще се затвори досегашната "вратичка", с която уж рекламата на хазартни игри беше забранена, но обявяването на бонуси или на брандове се тиражира по националните телевизии.
  • в проекта не се прави разлика между хазартните оператори - т.е. забраната би засегнала и Спортния тотализатор

Сходно предложение на "Възраждане", но с изключение за Тотото, беше отхвърлено от Народното събрание само преди няколко седмици.

Няма да се ограничава рекламата на хазартни игри в спортни зали, стадиони, екипировка и др., ако те не са предназначени за ползване от непълнолетни.

Отваря се възможност на организатори на хазартни игри да "спонсорират мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело".

Пренасочват се и 50% от парите, които се отделят от хазартните приходи за социална отговорност, като те ще се управляват от Министерството на здравеопазването за "лечение на хазартна зависимост, предпазване на младите хора от хазарт и превенция на хазартна зависимост" - т.е. досегашните програми, по които Министерството на спорта раздаваше пари на всевъзможни организации за предполагаема превенция, ще се прехвърлят под нова шапка.

Инфлуенсърите на хазарта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024