ГЕРБ решиха да компенсират гафа с Митрофанова - с покана към Зеленски за откриването на 48 НС Снимка: © Getty Images

ГЕРБ решиха да компенсират колебливите си позиции по казуса с участието на Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48 Народно събрание и отправиха призив към останалите партии да поканят украинския президент Володимир Зеленски да направи видео обръщение на заседанието на 19 октомври.

За тази цел те са поискали нова (трета) организационна среща в парламента на 14 октомври, на която да се обсъдят "възможностите по постигане на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията".

Това е вторият опит на депутатите да дадат трибуна на Зеленски от началото на войната. Първият беше направен в края на март 2022 г. от депутатите от "Демократична България" Владислав Панев и Зорница Стратиева.

България е една от малкото държави в ЕС - заедно с Австрия и Унгария - които досега не са давали възможност на Володимир Зеленски да направи обръщение към нацията след войната.

Формално перз март Панев и Стратиева бяха подкрепени от всички освен "Възраждане" и БСП, но проектът им за решение така и не беше разгледан в Комисията за външна политика на 47 Народно събрание, оглавявана от ПП.

Усилията тогава се пренасочиха към друго компромисно предложение - декларацията за оказване на подкрепа на Украйна, в която депутатите обещаваха ремонт на украинска военна техника в България.

Както се оказа преди дни - идеята се е изчерпвала в поправка на стари македонски танкове Т-72, които Скопие е обещало да прати в Киев. Тя така и не е изпълнена поради липса на капацитет за бърз и качествен ремонт в България.

Не е ясно как ГЕРБ си представят "постигане на консенсус", след като "Възраждане" и БСП вече се обявиха против дипломатическото изолиране на Елеонора Митрофанова. Не е ясна и каква би била позицията на "Български възход" на Стефан Янев.

Митрофанова и посланикът на Беларус няма да бъдат канени в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024