ГЕРБ решиха да компенсират гафа с Митрофанова - с покана към Зеленски за откриването на 48 НС Снимка: © Getty Images

ГЕРБ решиха да компенсират колебливите си позиции по казуса с участието на Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48 Народно събрание и отправиха призив към останалите партии да поканят украинския президент Володимир Зеленски да направи видео обръщение на заседанието на 19 октомври.

За тази цел те са поискали нова (трета) организационна среща в парламента на 14 октомври, на която да се обсъдят "възможностите по постигане на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията".

Това е вторият опит на депутатите да дадат трибуна на Зеленски от началото на войната. Първият беше направен в края на март 2022 г. от депутатите от "Демократична България" Владислав Панев и Зорница Стратиева.

България е една от малкото държави в ЕС - заедно с Австрия и Унгария - които досега не са давали възможност на Володимир Зеленски да направи обръщение към нацията след войната.

Формално перз март Панев и Стратиева бяха подкрепени от всички освен "Възраждане" и БСП, но проектът им за решение така и не беше разгледан в Комисията за външна политика на 47 Народно събрание, оглавявана от ПП.

Усилията тогава се пренасочиха към друго компромисно предложение - декларацията за оказване на подкрепа на Украйна, в която депутатите обещаваха ремонт на украинска военна техника в България.

Както се оказа преди дни - идеята се е изчерпвала в поправка на стари македонски танкове Т-72, които Скопие е обещало да прати в Киев. Тя така и не е изпълнена поради липса на капацитет за бърз и качествен ремонт в България.

Не е ясно как ГЕРБ си представят "постигане на консенсус", след като "Възраждане" и БСП вече се обявиха против дипломатическото изолиране на Елеонора Митрофанова. Не е ясна и каква би била позицията на "Български възход" на Стефан Янев.

Митрофанова и посланикът на Беларус няма да бъдат канени в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024