Митрофанова и посланикът на Беларус няма да бъдат канени в парламента Снимка: © Getty Images

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Беларус в България няма да бъдат канени като гости на първото заседание на 48 Народно събрание.

Предложението беше направено повторно от "Демократична България" по време на специална среща на групите в НС, а мнозинството от политическите партии са го подкрепили, става ясно от думите на Надежда Йорданова.

Посолството на Беларус в България се ръководи от временно управляващ дипломат - Никита Лешуков.

"Писани правила и задължителен списък за покани няма. Преценка на страната-домакин е кой да бъде поканен. Това, което изясниха от администрацията на НС, е, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят МВнР, които ще изпратят съответните писма. В списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици на Руската федерация и Беларус", каза Йорданова.

"Русия е страна-агресор, която нападна суверенна държава, свой съсед. България осъди остро този акт. Това е трайна позиция на държавите членки от ЕС. Още в началото на март председателят на ЕП излезе със становище, че в сградата на Европейския парламент няма да бъдат допускани посланиците на Русия и Беларус, както и представители на тези две държави", коментира бившият министър на правосъдието и депутат от ДБ.

По-рано днес Движението за права и свободи стана четвъртата парламентарна група, която се обявява против поканата до руския посланик Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48 Народно събрание.

"Няма място госпожа Митрофанова на заседанието другата седмица", е казал депутатът от ДПС Хамид Хамид при пристигането си на организационната среща, която беше свикана само заради казуса с присъствието на Митрофанова. Малко след срещата депутатът от ДПС Станислав Анастасов също се позова на "решение на Европейската служба за външно действие след агресията на Русия в Украйна", което е повлияло на промяната на тяхната позиция.

Изненадващо - двама от депутатите на Стефан Янев също са подкрепили отказа от покана до Митрофанова, макар и без да демонстрират особена охота по този въпрос.

"Не може Митрофанова да е главен герой на откриването на Народното събрание. Не бива, не трябва, не е държавническо, не е институционално, затова ще се придържаме към позицията на Външно министерство и ЕС", обяви Румен Йончев (ЗНС, избран за депутат от "Български възход".

Надежда Йорданова от "Демократична България" се беше противопоставила на предложението на администрацията на НС за изпращане на покана до посланика на Русия, но при първото обсъждане на казуса е била подкрепена само от "Продължаваме промяната".

"Имаше мълчание", коментира Йорданова на въпроса как са реагирали ГЕРБ и ДПС, които иначе държат да се идентифицират като евроатлантически партии.

Впоследствие (макар и с недоволството на Вежди Рашидов) председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Митрофанова е "нежелана" при откриването на парламента и предупреди, че депутатите му ще откажат да влязат в пленарната зала, ако и тя се появи.

Твърдо за поканата до руския посланик са от "Възраждане" и БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024