От ГЕРБ обявиха бойкот на кабинета, недоволни от смяната в "Пирогов" Снимка: © Булевард България

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че колегите ѝ няма да подкрепят нито един законопроект на правителството на Николай Денков - включително държавния бюджет - докато не се одобри "ясен механизъм за вземане на решения".

Повод за поредната драма между мандатоносителите и ГЕРБ се оказва смяната на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров.

Още миналата седмица Димитров беше уличен в лошо управление на спешната болница след пореден одит за финансовото ѝ състояние.

Десислава Атанасова обаче твърди, че Николай Денков лично обещал да не допусне уволнение на шефа на "Пирогов".

"Това, което наблюдаваме в последните часове, е, че за пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега е решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", казва Атанасова.

Раздорът идва дни след като ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да отстранят управителя и току-що избрания подуправител на НЗОК след тежки скандали в Народното събрание и обвинения за политически протекции на кадри със съмнително минало или професионални качества.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската конституция - измененията и допълненията в нея; няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията", каза Атанасова.

Малко след това последва и реакция от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който също заяви "пълна подкрепа за "Пирогов"

"Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси", се казва в негова позиция, разпространена от пресцентъра на Движението.

Малко преди официалните изявления ГЕРБ заедно с част от депутатите от ДПС провалиха заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание, която трябваше да обсъжда данъчните закони преди да се премине към финансовата рамка за новата година. От ДПС присъстваше само Йордан Цонев, който е и начело на комисията. Той отмени свиканото заседание, но не каза какви са причините да няма кворум, нито за кога ще бъде насрочено следващо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024