ГЕРБ отново втвърди тона: Биков обяви ПП за "радикализирана левица"

ГЕРБ реши да втвърди тона към "Продължаваме промяната" след отказа на партията да участва в преговори за ново управление.

Депутатът Тома Биков се появи в Нова ТВ, за да обяви Кирил Петков и Асен Василев за "некомпетентни и абсолютно сбъркани" политически лидери, които трябвало да се "въдворят с някаква усмирителна риза за известно време".

"Лично аз нямам вариант да подкрепя кабинет на ПП, не знам за партийната позиция. Тези хора са некомпетентни, абсолютно сбъркани са и не трябва да управляват страната. Като видях какво предлагат, няма нужда да говорим с тях. Това е една радикализирана левица, тези хора трябва да бъдат въдворени с някаква усмирителна риза за известно време, за да се поуспокоят и след това да започнат да бъдат и полезни", каза Биков.

Ако има по-дълъг парламент, няма да подкрепим предложенията на ПП по никакъв начин. Това означава да фалираме държавата, каза още той.

Биков не отрече, че ГЕРБ са съдействали за свалянето на кабинета "Петков" - въпреки че това доведе до трети предсрочни избори за година - но прехвърли вината върху разпадналото се мнозинство и върху нежеланието на ПП да се моли на ИТН за подкрепа, като предложи нов премиер на мястото на Кирил Петков (различен от Асен Василев).

ГЕРБ смята да положи "всички усилия да има правителство" - вкл. на малцинството - но не изключва да се стигне до четвърти предсрочни избори.

"Няма да ни вкарат в това (коалиция с "Възраждане"). Първо, не знам доколко самите "Възраждане" имат желание да влизат в управлението, и второ - и да имат желание, ние по никакъв начин не бихме ги вкарали в управлението в този момент. Тези, които говорят това обаче, показват, че не ги интересува нито бъдещето на страната, нито дали ще има правителство. Не е време нито за игри, нито за закачки", каза още Биков.

Извън троснатите му коментари по адрес на партиите, от които ГЕРБ уж се надява на подкрепа, Биков направи и забележително обяснение за високия преференциален вот за Стефан Апостолов в района, в който бащата на Апостолов е кмет - Симитли.

"Когато Бойко Рашков беше министър на два поредни избора, Стефан Апостолов имаше същите преференции като в момента. Няма какво да се интересувам. Няма никакъв проблем. Не го ли отдавате на това, че хората в Симитли са доволни от кмета си? В страната отношенията са различни - гласуват за кмета, гласуват си и преференциално. В този регион те се конкурират и с останалите общини - Петрич също "мести", Сандански също "мести". Те си организират вътрешно състезание", обяви той.

На този фон Биков хвърли обвинения за купуване на гласове от "Демократична България", само защото са станали първа сила във видинската община Грамада: "Подавали сме многократно сигнали до МВР и те не са реагирали".

Кой спечели най-много лични преференции на Избори 2022Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024