ГЕРБ отново втвърди тона: Биков обяви ПП за "радикализирана левица"

ГЕРБ реши да втвърди тона към "Продължаваме промяната" след отказа на партията да участва в преговори за ново управление.

Депутатът Тома Биков се появи в Нова ТВ, за да обяви Кирил Петков и Асен Василев за "некомпетентни и абсолютно сбъркани" политически лидери, които трябвало да се "въдворят с някаква усмирителна риза за известно време".

"Лично аз нямам вариант да подкрепя кабинет на ПП, не знам за партийната позиция. Тези хора са некомпетентни, абсолютно сбъркани са и не трябва да управляват страната. Като видях какво предлагат, няма нужда да говорим с тях. Това е една радикализирана левица, тези хора трябва да бъдат въдворени с някаква усмирителна риза за известно време, за да се поуспокоят и след това да започнат да бъдат и полезни", каза Биков.

Ако има по-дълъг парламент, няма да подкрепим предложенията на ПП по никакъв начин. Това означава да фалираме държавата, каза още той.

Биков не отрече, че ГЕРБ са съдействали за свалянето на кабинета "Петков" - въпреки че това доведе до трети предсрочни избори за година - но прехвърли вината върху разпадналото се мнозинство и върху нежеланието на ПП да се моли на ИТН за подкрепа, като предложи нов премиер на мястото на Кирил Петков (различен от Асен Василев).

ГЕРБ смята да положи "всички усилия да има правителство" - вкл. на малцинството - но не изключва да се стигне до четвърти предсрочни избори.

"Няма да ни вкарат в това (коалиция с "Възраждане"). Първо, не знам доколко самите "Възраждане" имат желание да влизат в управлението, и второ - и да имат желание, ние по никакъв начин не бихме ги вкарали в управлението в този момент. Тези, които говорят това обаче, показват, че не ги интересува нито бъдещето на страната, нито дали ще има правителство. Не е време нито за игри, нито за закачки", каза още Биков.

Извън троснатите му коментари по адрес на партиите, от които ГЕРБ уж се надява на подкрепа, Биков направи и забележително обяснение за високия преференциален вот за Стефан Апостолов в района, в който бащата на Апостолов е кмет - Симитли.

"Когато Бойко Рашков беше министър на два поредни избора, Стефан Апостолов имаше същите преференции като в момента. Няма какво да се интересувам. Няма никакъв проблем. Не го ли отдавате на това, че хората в Симитли са доволни от кмета си? В страната отношенията са различни - гласуват за кмета, гласуват си и преференциално. В този регион те се конкурират и с останалите общини - Петрич също "мести", Сандански също "мести". Те си организират вътрешно състезание", обяви той.

На този фон Биков хвърли обвинения за купуване на гласове от "Демократична България", само защото са станали първа сила във видинската община Грамада: "Подавали сме многократно сигнали до МВР и те не са реагирали".

Кой спечели най-много лични преференции на Избори 2022Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022