ГЕРБ залагат ново условие: Властта след ротацията да е с техен мандат Снимка: © Булевард България

Споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ за смяната на премиера през март 2024 г. започва да "обраства" с нови условия.

След искането на Бойко Борисов за смяна на министри на деветия месец от управлението, от ГЕРБ дойде и допълнително искане - Мария Габриел да бъде избрана за премиер с мандата на ГЕРБ, а не на ПП-ДБ, както през юни 2023 г. стана с акад. Николай Денков..

Новината дойде от посещението на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Индия, който първоначално беше цитиран от пратениците на националните медии да казва, че "ако правителството през март не е с мандата на ГЕРБ, значи няма ротация".

По-късно този цитат беше преформулиран като "неофициална информация", без тя да се приписва на Желязков.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов не отрече, че този въпрос може да бъде поставен на масата за преговори с ГЕРБ - но до момента те не са провеждани.

"Мога да ви уверя, че който прави анонс в едната или другата посока, приказва напразно. Такъв разговор няма към момента. Тепърва предстои и това ще бъде решено в контекста на всички останали въпроси, свързани с ротацията", каза още той, цитиран от БТА.

Въпросът за това коя от коалициите във властта да бъде мандатоносител беше една от най-спорните теми в началото на управлението.

ПП-ДБ държаха да съставят кабинет със свой мандат, въпреки че са с по-малко народни представители от ГЕРБ, защото по този начин можеха да предизвикат оставка на кабинета в краен случай, при евентуално твърдо несъгласие с прокарваната политика.

Мандатоносителят формално е този, който има право да излъчи не само премиер, но и персоналния състав на Министерския съвет - но изборът на правителството зависи не само от него, а и от втория партньор в парламентарното мнозинство.

До момента ПП-ДБ ясно заявиха, че ще подкрепят Мария Габриел за министър-председател на мястото на Николай Денков, но отбиват исканията на Бойко Борисов за отстраняване на конкретни министри.

ГЕРБ също отказаха да подкрепят Денков в искането му за смяна на Калин Стоянов от МВР заради поведението му по време на протестите срещу БФС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024