Снимка: © Булевард България

ГЕРБ е внесла жалба в Конституционния съд, с която атакува промените в Изборния кодекс, приети от Народното събрание по предложение на „Има такъв народ“.

Първата политическа сила иска текстовете за изцяло машинното гласуване, новия състав на ЦИК и мажоритарния вот да бъдат обявени за противоконституционни. Това се случва само два дни след като премиерът в оставка Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг, че ГЕРБ няма да обжалва промените в КС.

Документите, внесени в съда от партията, са в обем на 17 страници, обяви в сряда председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя повтори тезата на ГЕРБ, че „промените са приети за една нощ и без обществено обсъждане“.

Новият Изборен кодекс включва гласуване изцяло с машини в секциите с над 300 избиратели, нов състав на ЦИК, която ще се състои от 15 души, предложени по квоти от партиите в 45-ото Народно събрание и назначени с указ от президента след проведени консултации. Мажоритарен вот на този етап няма да има, тъй като мнозинството от депутатите, начело с „Има такъв народ“, поискаха той да се въведе на следващите редовни избори.

"Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничения за българските граждани, които може би не могат да работят с машини", твърди Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Именно ГЕРБ обаче въведе машинното гласуване през 2020 г. и тогава то стана повод за обвинения от страна на ДПС, че "Борисов е указал на партията да създаде хаос с промените в Изборния кодекс".

Относно ЦИК, депутатите от партията на Борисов коментираха, че президентът има повече права при избора на членове, заради провеждането на консултации с партиите на „Дондуков“ 2. Радев контрира още преди няколко дни, че само издава указ и твърдението на ГЕРБ е "евтина пропаганда".

В последните дни Борисов и Слави Трифонов отправяха взаимни обвинения помежду си – лидерът на ГЕРБ твърди, че машинното гласуване ограничава правата на гражданите, а Изборният кодекс дава повече правомощия на Румен Радев. Лидерът на ИТН обвини Борисов в няколко „лъжи“ с публикация във Facebook.


Трифонов обвини Борисов и ГЕРБ в лъжи: "Свърши времето, в което нямаше кой да ги разобличи"

Третият мандат е върнат, очертава се изборите да се проведат на 11 юли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“