Трифонов обвини Борисов и ГЕРБ в лъжи: "Свърши времето, в което нямаше кой да ги разобличи"

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини в „лъжа“ ГЕРБ и премиера в оставка Бойко Борисов за изказванията му срещу промените в Изборния кодекс, машинното гласуване, видеозаснемането и бъдещия състав на ЦИК.

За втори пореден ден той използва профила си във Facebook като основен канал, през който да отговори на лидера на ГЕРБ. „Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата. ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е “грях, срамота, светотатство“, пише Трифонов и припомня издаването на указа от Росен Плевнелиев преди пет години.

„Нека припомним на коалицията ГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син (последният е някакъв вариант на котката на Шрьодингер - хем не е от ГЕРБ и СДС, хем е) какво се случи 10 дена преди президентските избори на 6.11.2016 г.: Следете датите. На 21.10.2016 г. в активен изборен период е внесен общ Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Дадени са три дни за предложения между първо и второ гласуване. Законът е приет на 26.10.2016 г. След Указ на президента Плевнелиев от същия ден - 26.10.2016 г., промените са обнародвани в брой 85 на “Държавен вестник” от 28.10.2016 г. А седмица по-късно по новоприетите правила даже се произвеждат избори! Грях, срамота, светотатство?“, пише лидерът на ИТН.

Този път Румен Радев издаде указ за промените в Изборния кодекс по предложение на „Има такъв народ“ в рамките на ден след приемането им в пленарна зала. Той беше обвинен от ГЕРБ, че не е дал време дори да се отправи призив за налагане на вето.

„Десислава Атанасова от ГЕРБ твърди, че благодарение на “новите варвари” (сред които явно сме и ние от “Има такъв народ”) за първи път за една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс. На Десислава Атанасова, самоопределила се навремето като “тежката артилерия на ГЕРБ”, й припомняме, че измененията в Изборния кодекс са приети на 29.04.2021 г., а са обнародвани на 01.05.2021 г. Явно Десислава Атанасова е имала дълга нощ“, добавя Трифонов по адрес на председателя на парламентарната група на ГЕРБ.

В понеделник първата политическа сила свика общо две пресконференции, на които атакува промените в изборните правила. Те предвиждат смяна на състава на ЦИК и намаляване на броя членове до 15, като те ще се назначават с указ на президента Румен Радев – по предложение на парламентарно представените партии и след консултации (те ще се проведат на 5 май). В обновения закон пише, че ще има 100% машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, отпада ограничението за 35 секции в страни извън ЕС, ще има и видеозаснемане и видеоизлъчване на броенето.

Вчера, на втората пресконференция на ГЕРБ, Тома Биков каза: “Не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на ЦИК, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения”.

„Нова лъжа“, коментира Трифонов. „Напомняме на Тома Биков да прочете, че в чл. 50 на Изборния кодекс се съдържат изискванията към членовете на ЦИК, които не са променени, така че президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК”.

Бойко Борисов критикува ИТН и партиите, които подкрепиха изборните правила, за въвеждането на думата „при възможност“ в текстовете. „Какво значи в един закон да напишеш „при възможност“? Видеонаблюдение ще има при възможност. Кой ще определи тази възможност? Ще имаме състезание, при което единият отбор ще разполага и със съдиите. По какъв критерий ще казваш – в тази секция ще има, в тази не? По-слаби резултати имам тук – хоп, ще сложа видеонаблюдение. Тук имам по-силни – няма да слагам“, каза премиерът в оставка в понеделник.

Борисов: Ще изправя срещу Радев умен и красив кандидат, но няма да съм аз

Ден по-късно Трифонов го обвини в лъжа и за това твърдение: „Не знам дали депутатите на Борисов са спали, но въпросният текст “при възможност” отпадна от закона. Тоест, Бойко Борисов лъже с нещо, което го няма в окончателния вариант на Изборния кодекс. Напомняме, че видеонаблюдението отпадна дори и при възможност, но се прие видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването на гласовете във всяка една от секционните избирателни комисии, включително и в районните избирателни комисии. Във всяка една, а не където някоя партия има по-слаб или по-добър резултат“.

„Вчера Бойко Борисов се опита да припише и собствените си грехове на новите партии. Двамата с Екатерина Захариева обявиха как машините за гласуване били незащитени и били от Венецуела. А там било диктатура, убивали със снайпери протестиращите и било притеснително страна от ЕС да купува машини за гласуване точно от Венецуела. Мааааалка подробност е, че машините за гласуване бяха закупени от тяхната ЦИК. 9600 машини за 43 милиона лева с ДДС. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК“, пише Трифонов.

„Друга много малка подробност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими. Толкоз и по тази манипулация и лъжа“, допълва той.

Трифонов: ГЕРБ много ги боли, защото вече я няма тяхната овладяна ЦИК

В понеделник лидерът на ИТН атакува ГЕРБ с това, че „ги боли“, защото „вече я няма тяхната овладяна ЦИК, която изпълнява всяка политическа поръчка“.

Вчера Борисов обвини и "Да, България", че са подкрепили машинното гласуване поради финансова зависимост от "Сиела Норма", която внесе машините. Това обаче също се оказа невярна информация.

Днес Слави Трифонов завърши публикацията си с думите: "Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите, свърши”.


"Пари са дадени, значи не лъжем", и други уроци от учебника на КГБ

Кметове на ГЕРБ решиха да протестират срещу "подпорната стена" на Алепу с 1 г. закъснение

Борисов обяви "край на третата вълна" и поиска председателят на ЦИК да е от ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023