Снимка: © Булевард България

Премиерът в оставка Бойко Борисов твърди, че в България е сложен „край“ на третата вълна на коронавирус.

Той направи живо включване във Facebook при приемането на нови 274 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и заедно със здравния министър в оставка Костадин Ангелов казаха, че страната вече е в списъка на държавите с нисък риск, изготвян от германския институт „Роберт Кох“.

„Тази нощ „Роберт Кох“, най-големият европейски институт, ни включи в зоната на държави с нисък риск. Досега бяхме в една зона с Франция, Унгария, Хърватия, Словения – страни с висок риск. Сега сме с Гърция, Малта. Нашите съседи Северна Македония и Турция останаха в предишната зона. Сега може критиците да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво – пълен локдаун, есемеси, за да излезеш от дома си“, каза Борисов, а Ангелов потвърди.

Последният списък на "Роберт Кох" е от 30 април и там България все още е в рисковата зона, но се очаква скоро документът да бъде обновен.

„Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна, намаляването на заболелите е факт. В същото време може да оставим коментаторите да говорят каквото искат“, добави премиерът в оставка, който отново благодари на „големите държави членки на ЕС“ за получените ваксини.

Процентът положителни проби за коронавирус в последните дни се задържа около 10 на сто, но дълго време броят на починалите продължаваше да надминава 100 на дневна база. Едва в последните няколко дни се наблюдава лек спад на броя жертви с доказан Covid. В болници се лекуват 6706 души с коронавирус, а от тях 649 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са направени 8887 ваксинации и вече над 833 хиляди души са получили поне по една доза от препаратите срещу коронавирус. Напълно имунизирани са 219 833 от тях (3,18% от населението).

Когато бе попитан за политическата ситуация, Борисов отвърна: „Не ви ли интересува здравната криза? Каква битка беше, помните срещите с Курц във Виена какви усилия бяха. Не мога да схвана тази къса памет“, обвини той журналистите, а на Ангелов нареди да се поставят „по 30 хиляди ваксини на ден“.

„Приключва целият този ваксинационен план, защото вече всички получават препарати, няма проблеми с дозите“, каза Борисов.

Срещите с австрийския канцлер Себастиан Курц, за които той говори, донесоха на България 1,26 млн. дози от Pfizer – „ваксини на солидарността“. Те обаче ни бяха отпуснати месеци след като кабинетът на премиера не се възползва от пълната квота иРНК ваксини, която се полага на страната ни и ЕС трябваше да поправя грешката на правителството.

Премиерът в оставка реши да се похвали и с това, че на гръцката и турската граница за последните три дни са били предотвратени 323 опита за влизане на „нелегални мигранти“. „Казвам го за моите опоненти“, добави той. „Тези, които ще правят служебно правителство, да помислят за това“.

Борисов отново критикува промените в Изборния кодекс, приети по предложение на „Има такъв народ“. Обяви, че според него председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата политическа партия.

Трифонов обвини Борисов и ГЕРБ в лъжи: "Свърши времето, в което нямаше кой да ги разобличи"

„Председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, това сочи демокрацията. Те обаче ще правят жребий и който се падне - ще джуркаме топчета за шеф на ЦИК, добре“, твърди той, въпреки че на консултациите при президента всяка партия ще направи своите предложения.

Президентът Румен Радев свика консултациите на 5 май, на които партиите в парламента ще му предложат състав на новата 15-членна ЦИК, а после той трябва да издаде указ за назначаването му.

„За всичко друго се сговориха, но не и за парламент. Ние се готвим при всякакви правила да играем. Знам, че съдията колкото и да ти пречи, ако играеш добре, ще победиш. Мога отсега да ви кажа, че председател ще бъде от партията на депутата Трифонов“, каза Борисов.

„Те могат да се сговорят и да направят правителство, да вкарат бюджет, актуализация, да закрият съдилища за 15 дни. После подават оставка, нови избори и рулетката продължава. Какво е това нахалство да си приемат закони, а да не правят правителство? Да се надяваме, че другите ще са по-успешни, пожелавам им успех“, добави той.


Кметове на ГЕРБ решиха да протестират срещу "подпорната стена" на Алепу с 1 г. закъснение

Експерт по конституционно право: Президентът не може сам да избира кои хора да назначи в ЦИК

Трифонов: ГЕРБ много ги боли, защото вече я няма тяхната овладяна ЦИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество