ГЕРБ-СДС представи проектокабинета си и върна втория мандат на президента

ГЕРБ-СДС представи проектокабинет за правителство, но веднага върна втория проучвателен мандат на президента, след като им бе връчен от Румен Радев.

"Както знаете, ние сме си взели решение какво ще правим след връчване на мандата, но дължим на нашите избиратели и на българските граждани да им представим имената, които биха били част от потенциален кабинет на коалицията ГЕРБ-СДС, за да направят сравнения и да видят с какъв потенциал разполагаме", заяви на пресконференция в централата на партията Даниел Митов, издигнат за кандидат-премиер.

"Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим за министър-председател Дани Митов и ще представим отпред пред президентството състав на кабинет, за да може хората да сравняват. И веднага ще върнем мандата, така както сме заявили“, каза Бойко Борисов още преди седмица.

Много бивши министри - като Екатерина Захариева, Деница Сачева, Красен Кралев, Костадин Ангелов и Росен Желязков - запазват постовете си. ГЕРБ показаха, че биха издигнали и нови лица в изпълнителната власт - Радомир Чолаков, Румен Христов, Христо Гаджев, Александър Иванов, Жечо Станков.

Кандидати на ГЕРБ-СДС за:

Премиер - Даниел Митов

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи – Румен Христов

Министър на външните работи - Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов

Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ определи представянето на проектокабинета като „проява на отговорност“. Тя обвини първата политическа сила ИТН, че е минала в опозиция след провала с проектоправителството им.

„ГЕРБ първа след проведените избори заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46 НС, а дори година преди това, всички други се заявяваха за алтернатива на „партията на статуквото ГЕРБ“. От няколко дни наблюдаваме странна ситуация, която е идентична с различни управления и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност. Разиграваше се едноседмичен цирк с липсата на премиер, на министри, оттегляния, обявявания в последния момент. Само ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото в момента се чувства липса на управляващи и наплив за опозиция“, заяви Атанасова.

Слави Трифонов: Уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция

„Първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че е спорно, защото ИТН излъчиха и получиха подкрепа за председател на НС, за председатели на най-важните ресорни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ“, твърди тя.

Атанасова определи ситуацията като „нелепа“, защото първият и вторият не желаят да управляват, а „петият и шестият искат да съставят правителство“. „Никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на парламента, за комисиите. Очевидно е, че всички останали партии извън ГЕРБ са сметнали кои и колко комисии са най-важните в НС. ГЕРБ беше изравнена с партиите, които имат по 30 народни представители, и получи само 4 комисии“, продължи тя.

По комисиите ще ги познаете

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС призова Радев да не се бави с връчването на третия мандат заради наближаващите кризи. Според Томислав Дончев - правителство с третия мандат ще е "политически Франкенщайн".

Оттук нататък предстои президентът Румен Радев да продължи конституционната процедура и да връчи третия мандат на избрана от него партия в 7-дневен срок.

Атанасова обяви, че ГЕРБ са поканили председателя на ЦИК Камелия Нейкова да им „разясни“ дали и как комисията може да се справи с организацията на избори 2 в 1 – парламентарни и президентски.

„Внесли сме и промени в Изборния кодекс в две посоки – отново настояваме да се броят контролните разписки на машините след края на изборния ден. На това мнение е и президентът, препотвърди го при разговорите ни. Втората посока е за това гражданите да имат възможност да гласуват и с хартиена бюлетина“, каза още Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024