Снимка: © Министерски съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев поведе атака срещу представителите на опозицията в ЦИК след предупрежденията за сериозно усложняване на работата на секционните комисии в нощта на изборите.

Главният проблем са променените протоколи за отчитане на гласовете по секции, в които този път ще трябва да се въвеждат ръчно и всички данни от машинното гласуване (общ брой гласове за листите + разпределение на преференциите по кандидати).

От ЦИК и "Информационно обслужване" вече алармираха, че резултатите от вота може да се забавят с дни, защото има много висока вероятност от допускане на грешки в протоколите - администрацията твърди, че формулярът отразява изрични изисквания в Изборния кодекс, така както са гласувани от Народното събрание.

От ГЕРБ обаче видяха съмнения за умишлено компрометиране на изборния процес.

"Аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно, или че е недоглеждане. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации и коментари", каза Томислав Дончев по време на пресконференция в партийната централа.

Той обвини опозиционни сили и президентството за това, че предизборно са правени "заявки", че изборният процес ще бъде непрозрачен и изкривен.

Малко след пресконференцията на ГЕРБ говорителят на ЦИК Таня Цанева коментира, че няма да се правят промени по протоколите,"защото в тях няма нито един ред, който не съответства на Изборния кодекс".

"Самите представители на партиите, които присъстват в секциите, искат след това да получат протокол с цялата информация. Без такова сумиране на данните от хартиеното и машинното гласуване протоколът няма да е пълен. Ако ЦИК приеме да не се попълват тези данни и да се оставят празни клетки, а сумирането да се прави от изчислителните пунктове в РИК, тогава вече може да се появи съмнение, че има манипулация на секционните протоколи", каза тя.

Твърденията на ГЕРБ за предполагаемо умишлено саботиране на вота дойдоха часове след разпускането на 44 Народно събрание, което вече няма как да промени проблематичните текстове на кодекса.

Така и не стана ясно защо мнозинството не пожела да поправи допуснатите грешки в законодателството, които не само поставят под риск правилното отчитане на гласовете, но и създадоха пречки пред десетки хиляди българи в САЩ и Великобритания да гласуват заради изкуствения лимит от 35 секции в страните извън ЕС.

"В СИК се смята с елка": Законови абсурди може да забавят изборните резултати с дни

Според Дончев, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, противниците на партията целят "персонална и политическа реабилитация" заради предполагаемата им загуба на 4 април и "създаване на дълбока конституционна криза".

"Няма по-тежка криза от тази, при която имаме обявен резултат от изборния процес и една голяма част от гражданите не вярват, че това е резултатът. Това е голямата цел. В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат повече от една политически сили целят това – създаването на тежка конституционна криза", казва още той.

Според Красимир Ципов - работната група в ЦИК, която е изготвяла протоколите, е ръководена от представителя на БСП Емил Войнов, когото представителите на ръководството на ГЕРБ заподозряха в опити "да внесе съмнение в честността на изборите" още от провеждането на местния вот през 2019.

Призиви за облекчаване на секционните протоколи идват в последните седмици както от представители на районни избирателни комисии (излъчени от политическите сили, а не от ЦИК), така и от ръководителя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, който настоя да не се изисква от членовете на секционните комисии да правят стотици изчисления на ръка, преди данните и без това да се въведат в компютрите на преброителите.

От ЦИК обаче контрираха, че Изборният кодекс "връзва ръцете" на администрацията - в чл. 281 са описани всички данни, които трябва да се попълнят в протокола, както от гласуването с хартиени бюлетини, така и с машинното гласуване, преференциите на всички кандидати и т.н.

Томислав Дончев обяви, че след седмица ГЕРБ ще изнесе и данни за подготвяни "саботажи" по места в деня на изборите.


ВАС отхвърли 6 жалби на българи в САЩ: Изборните секции остават 35

ЦИК отби жалбата срещу предизборната агитация с джипката на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката