ЦИК отби жалбата срещу предизборната агитация с джипката на Борисов Снимка: © Facebook / Boyko Borissov

Централната избирателна комисия е отказала да въведе санкции срещу Бойко Борисов за това, че използва държавен автомобил по време на активната си предизборна кампания като председател на ГЕРБ.

Според Изборния кодекс, от 5 март политически кандидати нямат право да използват безвъзмездно публичен административен ресурс - бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост.

От БСП се жалваха пред ЦИК, че членовете на Министерски съвет, които са едновременно и кандидати в листите на ГЕРБ, водят кампания с държавен ресурс, като поставят в неравностойно положение всички останали партии и техните кандидати.

Вяра Емилова от БСП твърди, че жалбата на партията е обсъдена от ЦИК на заседание в 23 ч. вечерта на 9 март, като "представителите на ДПС, "Демократична България" и НФСБ напускат умишлено" (в ЦИК членува представител на бившата коалиция "Реформаторски блок" - Ивайло Ивков от 2019 г.). Според нея, шестимата души от квотата на БСП в комисията са подкрепили предложението за санкции, но мнозинството от 10 гласа се е обявило "против".

Протокол от срещата все още не е публикуван. Пред в. "Сега" говорителят на ЦИК Таня Цанева потвърждава, че такова заседание е проведено, но "не може да си спомни какво се е случило на него и как са гласували членовете на комисията".

Пред bTV обаче от ЦИК са обявили, че не са събрали мнозинство, за да вземаст решение, поради което жалбата срещу предизборните срещи на Борисов останала вписана в регистъра "за сведение".

Това е вторият случай, при който изборната администрация не съумява да въведе разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на премиера. През 2019 г. ЦИК призна, че Борисов нарушава ограниченията на предизборната кампания заради участието си в агитацията за местните избори, но глоба така и не беше наложена.

Задочен репортаж от борда на джипката

Кой е "работникът", който хареса костюма на Борисов

Иван Костов: Защо гражданите избират коалиция с Доган? Защо избират джипката?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024