ЦИК отби жалбата срещу предизборната агитация с джипката на Борисов Снимка: © Facebook / Boyko Borissov

Централната избирателна комисия е отказала да въведе санкции срещу Бойко Борисов за това, че използва държавен автомобил по време на активната си предизборна кампания като председател на ГЕРБ.

Според Изборния кодекс, от 5 март политически кандидати нямат право да използват безвъзмездно публичен административен ресурс - бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост.

От БСП се жалваха пред ЦИК, че членовете на Министерски съвет, които са едновременно и кандидати в листите на ГЕРБ, водят кампания с държавен ресурс, като поставят в неравностойно положение всички останали партии и техните кандидати.

Вяра Емилова от БСП твърди, че жалбата на партията е обсъдена от ЦИК на заседание в 23 ч. вечерта на 9 март, като "представителите на ДПС, "Демократична България" и НФСБ напускат умишлено" (в ЦИК членува представител на бившата коалиция "Реформаторски блок" - Ивайло Ивков от 2019 г.). Според нея, шестимата души от квотата на БСП в комисията са подкрепили предложението за санкции, но мнозинството от 10 гласа се е обявило "против".

Протокол от срещата все още не е публикуван. Пред в. "Сега" говорителят на ЦИК Таня Цанева потвърждава, че такова заседание е проведено, но "не може да си спомни какво се е случило на него и как са гласували членовете на комисията".

Пред bTV обаче от ЦИК са обявили, че не са събрали мнозинство, за да вземаст решение, поради което жалбата срещу предизборните срещи на Борисов останала вписана в регистъра "за сведение".

Това е вторият случай, при който изборната администрация не съумява да въведе разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на премиера. През 2019 г. ЦИК призна, че Борисов нарушава ограниченията на предизборната кампания заради участието си в агитацията за местните избори, но глоба така и не беше наложена.

Задочен репортаж от борда на джипката

Кой е "работникът", който хареса костюма на Борисов

Иван Костов: Защо гражданите избират коалиция с Доган? Защо избират джипката?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024