Снимка: © НБУ

"Не знам защо гражданското общество не различава, че ситуацията в България е толкова лоша, че от американския Сенат, от Европейската комисия, отвсякъде казват какво е положението в България. Защо тези граждани не чуват? Защо част от тях избират коалиция с Доган, защо избират джипката?"

Бившият премиер Иван Костов окачестви като "непознаване на политическите кодове" опитите на ГЕРБ за омаловажаване на критичната позиция на американските сенатори Боб Менендес и Джим Риш за корупционните проблеми в България. 

Костов определи като "много ясен и силен знак към българските политически среди и управници" решението на двамата най-високопоставени сенатори от Демократическата и от Републиканската партия в Комисията по външна политика на Сената.

"Не е най-силният знак и няма нужда да е по-силен, в това съм абсолютно убеден. Но да се интерпретира, че с това предупреждение към България не се ангажирал целият Сенат... Ще стане много натегната атмосферата, ако целият Сенат или само Външнополитическата комисия застане зад това твърдение. Но знаете ли какво подсказват двамата? Подсказват, че ако го внесат във Външната комисия, това ще стане резолюция на Комисията веднага. Защо? Защото председателят-демократ и старшият сенатор-републиканец стоят зад този текст", каза Иван Костов в интервю за "Седмицата" на Дарик Радио. 

Изявлението му дойде ден след като зам.-външният министър Георг Георгиев и бившият външен министър от кабинета "Борисов 2" Даниел Митов оспориха легитимността на документа, подписан като обща позиция на Менендес и Ръш. 

Георгиев дори оприличи критиките им към корупцията, натиска върху медиите и политизирането на правосъдната система на "набързо написана на коляно" декларация, която имала характер на "лична позиция". 

Посолството на САЩ влезе в още по-странна ситуация, след като публикува оригиналния текст на документа, но го "скри" от списъка с актуални новини за българо-американските отношения с техническа "грешка" в датата. 

Посолството на САЩ "покри" позицията на сенаторите за корупцията в България

Иван Костов отхвърли упреците на ГЕРБ към президента Румен Радев за това, че "не познавал кода (на сенаторите), само защото не е канен там". 

Той продължи критиката си за неспособността за осмисляне на посланията на партньорски институции към България, като я насочи към решението на Висшия съдебен съвет да не се съобрази с отказа на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши да приеме повечето български кандидатури за европейски прокурори. 

"Дълбокият провинциализъм и отчужденост на българските институции от цивилизацията, към която се надявахме, че сме се присъединили, ме потриса. Например ВСС, който опонира на Кьовеши, за това, че не приема или поставя под въпрос 7 от 10 кандидатури. Какво означава това? Какви са тези хора, какво си представят те, какво разбират от света, който ги заобикаля? Изобщо наясно ли са какви позиции заемат или действат емоционално, уплашено? Как може такова нещо. Този знак може да се интерпретира по всякакъв начин, като не се познават идеите на тази цивилизация. Ние сме като някакво чуждо тяло. И това дразни страшно много неголямото гражданско общество в България", каза Иван Костов. 

По думите му - авторите на националния план за възстановяване, чрез който държавата ще може да получи достъп до огромно стратегическо финансиране за реформа на икономиката си, "не могат да разшифроват европейския код", подобно на членовете на ВСС. 

"Ако ние сме толкова различни помежду си, трябва да видим онази общност, която сама или с други съставлява мнозинството и избира правителства. Тази общност харесва ГЕРБ, харесва Бойко Борисов и го излъчва като политик, който да управлява. Аз не съм от тази общност. Със сигурност. И считам, че тази общност съдържа част от това, което се надявах да е гражданско общество в България. Не знам с какво го е увлякла. Не знам защо гражданското общество не различава, че ситуацията в България е толкова лоша, че от американския Сенат, от Европейския парламент, от Европейската комисия, отвсякъде казват какво е положението в България. Защо тези граждани не чуват? Защо част от тях избират коалиция с Доган, защо избират джипката? Разбирам, че има мутри и олигарси, а олигарсите дават храна на много хора. Разбирам, че има администрация, разбирам, че тя е подкупена и й се увеличават заплатите преди изборите. Разбирам пенсионерите, на които се дават по 50 лв. Но не разбирам гражданите защо го правят - под граждани разбирам истински граждани", каза той. 

Кой кой е в листите за Избори 2021: Футболисти, музиканти, актриси, лекари и журналисти

Бившият председател на ДСБ оприличи като "бръшляни" обществените фигури, които нямат вяра във високи ценности и 'жертват идеалите си в името на интереси". 

"Аз не бих посмял да търся обяснение за поведението на политиците, които днес са в една партия, утре - в друга, след това - в трета, със съвсем различна програма. Не знам тези хора в какво вярват, но не вярват в идеи и високи ценности, които обществото би споделило... Бих ги оприличил на бръшлян, който не може да се изкачи нависоко, без да се увие около дърво".  

Костов изрази критична позиция спрямо внезапното вливане на лекари и медицински специалисти, получили медийна популярност около Covid-кризата, в листите на партиите за изборите. 

"Част от тях са същите като тези, които и досега бяха в политиката. Същата непоносимост към другото мнение, предизвикателност и нетърпимост, бълване на неистини, неграмотност и некомпетентност. На базата на това станаха публични говорители. Ако им се даде властта, ще "затворят устата" на онези, които имат други позиции. Как тези хора ще бъдат полезни, като не познават азбучни истини на демокрацията? Демокрацията е дебат. Вижте как се държат към колегите си - медици към медици, медици към други учени, общественици към учени", каза той. 


България се справяла най-добре в кризата? Погледнете смъртността и спада на икономиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"