ГЕРБ ще брани имунитета на всеки един депутат, докато тече съдебната реформа Снимка: © Screenshot

ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета, на който и да е депутат в парламента, докато не приключи съдебната реформа. На брифинг представители на партията обвиниха прокуратурата, че е репресивен орган, който иска да влияе на решенията на Народното събрание.

Позицията на ГЕРБ идва, след като във вторник съдебният орган поиска свалянето на имунитета на народния представител Делян Добрев. Обвиненията срещу него са свързани с наказателно дело от времето му като министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов.

"В историята на българския парламент имунитетите винаги са се давали, но сега сме в ситуация на тежка и много значима правосъдна реформа, която очевидно превъзбуди страстите, особено от страна на прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим сваляне на имунитет на който и да било в това Народно събрание", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

По думите му, прокураутрата държи определени дела на трупчета, за да може ги използва в удобен за нея момент и да повлияе на политиците.

Пред медиите самият Добрев каза, че нямал притеснения да си даде сам имунитета, но в крайна сметка няма да го направи, защото това било опит за саморазправа.

"Прокуратурата е репресивен орган, натискаха ни и тези, което не се поддадохме, ни повдигнаха демо. Това дело (делото за АЕЦ "Белене" - б.ред.) стоя на трупчета, в нечие чекмедже, девет години. Прокуратурата е един репресивен орган и тя трябва да се разчисти, защото иначе политиците ще сме подвластни на прокурорите", изтъкна той.

Междувременно от "Продължаваме промяната", с които ГЕРБ ще реализират ротационно правителство, заеха по-различна позиция по случая. Техният съпредседател Кирил Петков смята, че всеки депутат, на когото му бъде поискан иминутетът, трябва да си го даде сам. Пред БТА той припомня казуса с искания имунитет на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев.

"(Василев) беше „ударен“ от прокуратурата не заради каквото и да е престъпление, а реално защото беше неудобен. Политическата бухалка на прокуратурата го удари. В нашата парламентарна група ние казахме, че няма да позволим прокуратурата да прави каквото си иска с нашите депутати и да ги използва за политически цели“, каза Петков.

Според него при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва.

"Видяхме, че в европейската политика се прави комисия, която разследва трябва ли да се вдига имунитета или не и това е най-обективният начин", обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024