ГЕРБ няма да върне веднага проучвателния си мандат за съставяне на ново правителство, въпреки че нито една от политическите сили в Народното събрание не желае да даде подкрепата си за него.

Независимо от практическата обреченост на това предложение - проектокабинетът с Даниел Митов (номиниран за премиер от Бойко Борисов) ще се представи в пленарната зала.

Това стана ясно от думите на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в интервю за bTV.

"Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не можем да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край", казва той.

Дончев твърди, че процедурата няма да бъде бавена умишлено, но за първи път ГЕРБ решава да не върне мандата си още в същия ден, в който го получи от президента.

Румен Радев вече обяви намеренията си да проведе консултациите с парламентарните групи само за един ден (19 април), преди да започне конституционнатра "рулетка" с мандатите.

На теория той би могъл да възложи на ГЕРБ (като първа политическа сила) да състави кабинет още в началото на следващата седмица. Кандидатът за министър-председател на партията - в случая Даниел Митов - има 7-дневен срок, за да предложи състав на Министерския съвет пред Народното събрание.

Едва след изтичането на този срок президентът може да възложи това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател ("Има такъв народ" все още не са обявили дали и кого ще номинират за тази позиция).

Томислав Дончев оприличи на "политически трибунал" гласуваната преди ден комисия за проверка на управлението на "Борисов 3", която беше оглавена от Мая Манолова - независимо че в пленарна зала ГЕРБ подкрепи единодушно създаването й.

"Проверка не се прави от комисия в НС, а от одитори и проверяващи. В България има такива служби", каза Дончев.

Той защити упоритото нежелание на Бойко Борисов да се яви на изслушване в Народното събрание, като обяви, че смисълът на извикването му не бил разясняване на плана за възстановяване и устойчивост (каквато беше формулировката по дневен ред), а "Борисов да бъде вкаран в парламента и да бъде обиждан. Само това".


Алтернативното правителство на Борисов: Открийте разликите между 2021 и 2013 г.

Работа, работа, работа и после - отпуска


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори