ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков Снимка: © ГЕРБ

Ден преди Николай Денков да внесе оставката на кабинета, ГЕРБ се събира на национално съвещание, за да реши каква ще е бъдещата им позиция във властта с ПП-ДБ.

Очаква се Борисов да представи проект за споразумение за коалиционно управление - докато ПП-ДБ предложиха временен 9-месечен меморандум за договаряне на взаимоотношенията в изпълнителната и законодателната власт, както и в регулаторите.

Събранието на ГЕРБ е насрочено за 5 март - а в същия ден Кирил Петков и Христо Иванов предложиха да се проведе среща с ръководството на партията, за да се вземе решение по най-близкия за решаване проблем, правилата за попълване на Комисията за противодействие на корупцията.

Комисията е наследник на т.нар. КПКОНПИ и трябваше да бъде формирана още преди няколко месеца след промяната на Закона за противодействие на корупцията - но и до ден днешен няма напредък в тази посока.

"Важно е да разбираме, че самият закон съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия. Те са разработени и консултирани, трябва да седнем и да се разберем за попълването на този орган", каза още Христо Иванов.

Според него - ПП-ДБ са поставяли този конкретен проблем пред ГЕРБ на всеки две седмици, но партията на Борисов отказва да даде ясни отговори. Междувременно избухналите скандали около Мартин Божанов-Нотариуса и "Осемте джуджета" показват, че "няма институция, която да не е засенчена от съмнения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024