ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков Снимка: © ГЕРБ

Ден преди Николай Денков да внесе оставката на кабинета, ГЕРБ се събира на национално съвещание, за да реши каква ще е бъдещата им позиция във властта с ПП-ДБ.

Очаква се Борисов да представи проект за споразумение за коалиционно управление - докато ПП-ДБ предложиха временен 9-месечен меморандум за договаряне на взаимоотношенията в изпълнителната и законодателната власт, както и в регулаторите.

Събранието на ГЕРБ е насрочено за 5 март - а в същия ден Кирил Петков и Христо Иванов предложиха да се проведе среща с ръководството на партията, за да се вземе решение по най-близкия за решаване проблем, правилата за попълване на Комисията за противодействие на корупцията.

Комисията е наследник на т.нар. КПКОНПИ и трябваше да бъде формирана още преди няколко месеца след промяната на Закона за противодействие на корупцията - но и до ден днешен няма напредък в тази посока.

"Важно е да разбираме, че самият закон съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия. Те са разработени и консултирани, трябва да седнем и да се разберем за попълването на този орган", каза още Христо Иванов.

Според него - ПП-ДБ са поставяли този конкретен проблем пред ГЕРБ на всеки две седмици, но партията на Борисов отказва да даде ясни отговори. Междувременно избухналите скандали около Мартин Божанов-Нотариуса и "Осемте джуджета" показват, че "няма институция, която да не е засенчена от съмнения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024